Nikas skákal suprově, je to nejlepší kůň, září vítěz z Pardubic Marek Stromský

Smolař Velké pardubické se dočkal. Žokej Marek Stromský byl v roce 2008 diskvalifikován z prvního místa, ale vítězství ve 125. ročníku slavného dostihu už mu nikdo nevezme. Přitom seděl na koni, který na něj tak trochu zbyl, protože Nikasův tradiční jezdec Dušan Andrés si vybral do dnešního závodu klisnu Modenu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Stromský a Nikas

Marek Stromský a Nikas | Zdroj: ČTK

„Teprve se z toho vzpamatovávám a pořád čekám, kdy se probudím. Je to nejkrásnější zážitek, který může být, bomba,“ radoval se bezprostředně po doběhu Marek Stromský.

Desetiletý hnědák Nikas byl druhým nejzkušenějším koněm ve startovním poli, na taxis už jel počtvrté, a i když byl před dvěma lety ve Velké pardubické druhý, mezi favority rozhodně nepatřil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dojmy Marka Stromského v cíli Velké pardubické získal reportér ČRo Jakub Marek

„Bylo to náročné. To je Velká pardubická vždycky, musíme si dávat pozor na volné koně. Hledal jsem pozici, aby Nikas viděl na každý skok, protože kvůli tomu padal. Dneska skákal suprově a ukázal, že je to nejlepší kůň,“ narazil Marek Stromský i na poslední Nikasovy starty, ve kterých se do cíle nepodíval.

Volné koně bez jezdců dělaly na trati problémy i dnes - už na taxisu byly dva pády a do cíle se se z dvaadvaceti koní dostala jen polovina. Bylo to způsobeno i velkou rychlostí dostihu - Nikas totiž zaběhl historicky nejrychlejší čas Velké pardubické 8:55,29.

„Byl to krásný dostih. Půda byla ideální, kůň mi dobře šlapal, takže jsme si to všichni užili,“ cítil velké zadostiučinění Marek Stromský, který už zažil Velké pardubické diskvalifikaci z prvního místa, těsné druhé místo a také dva momenty, kdy byl jeden z nejtěžších dostihů světa pro jeho koně posledním v životě.

Nikas vyhrál Velkou pardubickou, raduje se žokej Stromský

Číst článek

Teď ale slaví v 41 letech největší životní vítězství a k němu mu gratuloval i Josef Váňa: „Dneska mu všechno sedlo. Neměl žádné problémy, dobře skákal a byl dobře připravený. Vyhrál ten nejlepší.“

I legenda českých dostihů byla nakonec spokojená. Jeho svěřenec Zarif s Josefem Bartošem skončil třetí a další kůň z dostihové centrály v západních Čechách Rabbitt Well byl s Josefem Váňou mladším 5.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme