Nová pravidla pro vytápění: Revize kotle nebo pokuta až 20 tisíc korun

5. prosinec 2016

Už jen necelý měsíc mají majitelé kotlů na tuhá paliva čas, nechat si udělat jejich revizi. Od prvního ledna totiž začíná platit novela zákona o ochraně ovzduší, který mimo jiné vyžaduje, aby kotle měly platné doklady o kontrole. Za topení bez revize může od nového roku hrozit pokuta až 20 tisíc korun.

Novela zákona totiž povoluje úřadům kontrolovat, čím lidé doma topí. Každý kotel je vyrobený pro určité druhy paliva a podle toho, co v kotli majitel pálí, se odvíjí i stav, v jakém je kotel, kouřovody, spalinovody, komín a samořzejmě i to, jaké látky obsahuje kouř. Cílem vyhlášky je snížit vypouštěné emise a zmírnit jejich vliv na životní prostředí.

Vyhláška platí pro všechna topidla na tuhá paliva, která mají příkon od 10 do 300 kilowatů. Jde především o kotle staršího data výroby, které spadají do první nebo druhé emisní třídy. Pokud je kotel v těchto prvních dvou třídách, tak může být v provozu ještě necelých šest let.

Od prvního září 2022 totiž budou povolené kotle na tuhá paliva s minimální emisní třídou 3. To souvisí s dlouhodobou snahou Ministerstva životního prostředí snížit emise, které vznikají z domácího vytápění. I proto stát poskytuje a krajské úřady rozdělují takzvané kotlíkové dotace, které mají lidem výměnu starých kotlů za nové usnadnit.

Teploměry topnéo systému

Jak probíhá kontrola?

Technici kontrolují celý kotel: od toho jak vypadá topeniště, jak je zanesené, přes přívody vzduchu, kouřovody, popelník po napojení komínu. Zkoumají tedy celý kotel a jeho příslušenství.

Do prvního ledna nejen že majitelé kotlů musí mít osvědčení o kontrole od k tomu způsobilého technika, ale pokud se při revizi objeví nějaké závady, tak je majitel musí do konce tohoto roku odstranit. Pokud by pak totiž přišla kontrola, tak by mělo stačit, když vlastník kotle ukáže potvrzené osvědčení.

Pálíte PET lahve? Kontrola může přijít k vám domů

Pouze pokud by člověk pálil odpadky, PET lahve, pneumatiky, lepenku, zkrátka cokoliv, co se nesmí, může přijít kontrola, která odebere vzorky přímo z kotle, a na jejich základě se pak dá určit, čím majitel kotle topí. Pokud by se prokázalo nějaké pochybení, může být udělená pokuta až do výše 20 tisíc korun.

autor: zen
Spustit audio