Do Dražkovic už vede nový asfalt, cyklisté se projedou přibližně za měsíc

24. říjen 2017

Cesta z Chrudimi do Pardubic je teď složitější. Komplikuje ji stavba, která by do budoucna měla příjezd naopak usnadnit - stezka do Dražkovic. Dělníci na ni pracují už od července. Kdy by měla být hotová a jak dlouho na tomto místě musí řidiči počítat se zdržením?

Stezka sice povede podél silnice, stavbaři ale uzavřeli i jeden jízdní pruh. Dělníci tam teď staví středový ochranný ostrůvek, který by měl v budoucnu donutit řidiče ubrat plyn a cyklistům a chodcům tak umožnit, aby se na stezku vůbec dostali.

V délce přibližně 50 m je uzavřený jízdní pruh z Dražkovic na Pardubice, je tam snížená rychlost a řidiči jezdí v zúženém profilu v protisměru. Odbor dopravy pardubického magistrátu totiž doporučil stavbařům, aby se vyhnuli použití přenosných semaforů, pokud to nebude vyloženě nutné. Problémy jsou hlavně při ranní a odpolední špičce, kdy se tvoří několikaminutové kolony.

Asfaltová cyklostezka bude 3 metry široká

Zatím 600 metrů

Začíná na výjezdu z Pardubic na Chrudim a vede na okraj Dražkovic k čerpací stanici. Celý úsek měří asi 600 metrů, bude stát 4,5 milionu korun a Pardubice na stavbu dostaly dvoumilionovou dotaci. Současný stav je takový, že už je hotový asfaltový povrch a odvezená je taky většina panelů z původní cesty. Nová stezka by měla pokračovat dál po vyhrazených pruzích přes Dražkovice a do budoucna propojit Pardubice a Chrudim.

Stavební práce a komplikace pro řidiče ještě pár týdnů potrvají. Částečná uzavírka je povolená do 17. listopadu. Nová stezka by měla být kompletně hotová do konce listopadu.

autor: kop
Spustit audio