Nový zvon Vojtíšek zní z Kunětické hory

24. duben 2015

Znáte pardubickou pověst o kunětických třešních? Vypráví o malém Vojtíškovi, který žil na Kunětické hoře a jednoho dne onemocněl. Jeho kamarádi mu z místních strání nosili natrhané třešně a nemocný chlapec se po nich jako zázrakem uzdravil.

Právě touto legendou se inspirovali výrobci zvonu, který bude znít z hradní kaple.

„Zvon váží 37 kilo a tělo toho zvonu je skutečně velikostně přesnou replikou zvonu sv. Kateřiny, který původně v kapli býval. Napsáno je na něm: Zvon Vojtíšek odlit pro kapli sv. Kateřina na hoře Kunětické. Ty nápisy, které jsou na zvonu, to je poselství, které jsme, aby když se zvon rozezní každou hodinu, se nesly do celé krajiny kolem Kunětické hory,“ říká kastelán Miloš Jiroušek.

Čtěte také

Co je podle Rostislava Vouchala, který zvon zavěšoval, na té instalaci nejhorší? „Je to v podstatě rutinní záležitost. Tady není žádný problém. Jediné, co se dělalo navíc, tak tam byly původní kleštiny, které byly usazeny nad oknem, ty jsme spustili. Museli jsme je zadlabat do konstrukce té věžičky níž, aby zvon byl co nejvíce v okně, aby ten zvuk šel co nejdál po okolí. Pro nás je to zajímavý spíš tím, že děláme na hradě.“

Zvonit se bude po hodině, což bylo odhlasováno právě při zavěšování zvonu. Zvon Vojtíšek bude znít z hradní kaple každý den od 8.00 do 20.00 hodin.

autor: KUB
Spustit audio