Občanským průkazům z roku 2005 letos končí platnost

1. říjen 2015

Kontrolujete si platnost dokladů, jako je občanský průkaz nebo cestovní pas? Jestli ne, tak se raději přesvědčte, zda vám brzy nepropadnou. Letos třeba končí platnost občanských průkazů vydaných v roce 2005 a čas na jejich výměnu se rychle krátí.

Na úřadu je v devět hodin ráno přibližně dvacítka lidí, kteří čekají pravděpodobně na nový občanský průkaz. Drahomíra Bačkorová se přímo před přepážkami sešla s vedoucím odboru správních agend pardubické radnice Petrem Kramářem.

Úřad lidi, kteří mají občanský průkaz vydaný v roce 2005, podle Petra Kramáře k výměně nevyzývá: „Neupozorňujeme. Nejsme toho po administrativní i personální stránce schopni. Každý je povinen si to ze zákona hlídat.“

Dodává, že se stává, že si lidé propadnutí dokladu nevšimnou: „Stává se, že lidé chodí v řádu měsíců a výjimečně i let. Pokud má někdo neplatný doklad déle než rok, tak se snažíme takové případy vyfiltrovávat a lidi upozorňovat.“

Výměna bez front

Velké fronty úřad nečeká. Tato výměna po vlně z roku 2005 není nijak silná. Nevytváří zatím žádné extrémní situace.

Co všechno musí člověk udělat, když zjistí, že mu končí platnost průkazu? „Pokud je ještě platný, tak vám stačí k nám vyrazit pouze s platným občanským průkazem. Nepotřebujete nic jiného. Žádost vyplňuje úředník, který vás i vyfotí. Neplatíte nic. Pokud vám ten doklad už propadl, měla byste nám svoji totožnost prokázat jinak. To znamená ideálně platným pasem nebo rodným listem," doplňuje Kramář.

Na úřad se lidé mohou objednat, ale přijít mohou i bez objednání. Podle vedoucího odboru správních agend pardubické radnice Petra Kramáře se dá objednat nyní už na 6. října, internetové objednávání není tedy zahlceno.

Lidé by měli o výměnu občanských průkazů požádat včas, protože úřadu trvá až měsíc, než jim vydá nový doklad.

autor: ba
Spustit audio