Obchvat části Chrudimáků zkomplikuje cestu do Pardubic

28. leden 2015

První část chrudimského obchvatu bude hotová ještě letos. Existuje ale jeden zádrhel, ze současného výjezdu z Chrudimi na Pardubice se na obchvat řidiči nedostanou. Už teď se proto připravuje hned několik změn trasy.

První etapu chrudimského obchvatu stavbaři dokončí ještě letos. Už teď se ale na trase připravuje několik úprav. Z hotového obchvatu totiž nebude možné sjet na silnici, kudy do Chrudimi přijíždí tisíce aut denně. Kdo bude potřebovat do centra města, pořádně si zajede. A není to jediná plánovaná úprava.

Nejdůležitější změny jsou dvě a obě na řidiče čekají v Medlešicích, kde se budou na obchvat napojovat. Současnou rizikovou křižovatku nahradí kruhový objezd a ten, kdo pojede od Pardubic do centra Chrudimi, urazí po obchvatu jen pár metrů.

Nakonec ho bude možné opustit už v tomto místě, slibuje místostarosta Chrudimi Jaroslav Trávníček. „Zároveň to asi stavět nelze. Těsně po dokončení obchvatu by se velmi rychle mohla udělat tato část, to znamená na sjezd na Chrudim do Pardubické ulice a křižovatka u Medlešic.“

Nebude to ale dříve než na jaře 2017 a existuje ještě jedno ale – obráceně to nepůjde.

Obchvat Chrudimi - křižovatka u Medlešic

„Nájezd tam možný nebude. Na druhou stranu může se stále jet přes Medlešice, Mikulovice až na hlavní silnici I/37,“ říká Trávníček.

Lidé z Medlešic se bojí nárůstu dopravy

Kdo použije stávající výpadovku na Pardubice, vrátí se vlastně o několik let zpátky. Znovuoživení staré silnice přes Medlešice se lidem v obci dvakrát nelíbí.

Potvrzuje to Aleš Musil z medlešického osadního výboru. „Obyvatelé Medlešic, určitá část, tu obavu má, že by mohlo dojít k navýšení dopravy.“

Klíčové je ale podle něj to, jak moc bude ucpaná samotná Chrudim. Bez kolon řidiči nehledají zkratky, říká Aleš Musil. „Vždycky je to o tom, že, když se to někde zauzlí, lidi hledají cestu, kudy by se dostali do města nebo z města. Když to půjde projet, tak si myslím, že lidé nebudou hledat cestu přes vesnice.“

Výraznější úlevu může Chrudimi přinést až protažení obchvatu za Slatiňany. Jenže to je zatím stále ve fázi papírování.

„Probíhá aktualizace dokumentace k územnímu řízení, aby bylo upřesněno, jestli stále platí zábory pozemků, aby bylo možné v nejbližší době zahájit výkupy a připravit stavbu, aby se mohla rozběhnout co nejdříve,“ popsal současný stav místostarosta Chrudimi Jan Čechlovský.

Obchvat Chrudimi

Letos a ani příští rok to pravděpodobně nebude. Prvních sedmdesát milionů korun na zahájení stavby má ředitelství silnic a dálnic v rozpočtu na rok 2017.

autor: kop
Spustit audio