Oběti havárie v Explosii mají v Hrádku pomník

1. únor 2015

Obyvatelé Srchu na Pardubicku obnovili pomník obětem havárií v nedaleké chemičce. Dnes polozapomenutý náhrobek stojí na hrádeckém hřbitově, kde dlouho chátral a hrozil zřícením. Obecní úřad proto společně se semtínskou Explosií zjednali nápravu a pietní místo už nedělá ostudu.

Za vznikem náhrobku prý původně stojí ničivý výbuch z roku 1944. Jak zjistil redaktor Ondřej Wolf, pamětníci ho připisují sabotážní akci českých odbojářů.

Proč se obec Srch rozhodla obnovit tento pomník, odpovídá místostarosta Jiří Beránek. „My jsme se v předloňském roce začali zabývat obnovou sakrálních staveb ve všech našich obcích, tedy Hrádek i Srch. V rámci toho jsme začali řešit i obnovu tohoto hrobu, který byl v dezolátním stavu, propadal se. V loňském roce na jaře jsme oslovili Expolosii, která se k tomu postavila velmi čelem, nakonec připravila tento pomník, na kterém je patronka sv. Barbora. Na sv. Barboru jsme i pomník odhalovali.“

Pomník obětem havárií v Explosii

Události spojené s výstavbou tohoto pomníku patří už ke skoro zapomenuté historii. Místní o ní příliš mnoho nevědí, ale je zde jedna výjimka. Tou je pamětnice Marie Ledvinková, které v roce 1944 bylo deset let. Ještě dnes si pamatuje mohutnou explozi, která otřásla chemičkou.

„To bylo udělané jako sabotáž, jelikož to bylo načasované, tak to vylétlo. Tím pádem tam zůstalo tolik lidu.“ Podle paní Ledvinkové byl výbuch spojený s odbojářskou činností. „Tady se vyrábělo pro Němce. Já za to obec chválím, že to nechala opravit. Je to čest všem, kteří se o to postarali,“ říká pamětnice.

Pomník ale není jenom připomínkou toho, co se tady stalo během 2. světové války. Je věnován všem obětem havárií v Semtíně.

autor: wol
Spustit audio