Obnovenému lesoparku na Dukle zůstane velká vada na kráse

3. srpen 2015

Práce na obnově pardubického lesoparku na Dukle se rozjely na plné obrátky. Dělníci kácí stromy a riziková místa chrání bezpečnostní pásky. Výsledkem by měl být nový odpočinkový areál s osvětlením, chodníky, lavičkami a venkovními fitness přístroji.

Redaktor Ondřej Wolf ale zjistil, že oprava nebude kompletní. Uprostřed parku totiž zůstane jedna chátrající budova a podle místních ho rozhodně zdobit nebude.

Oprava lesoparku bude stát asi 15 milionů korun, ale budova tam zůstane. Je ve vlastnictví města. Moc dobře nepůjde dohromady s tím, co tady má vzniknout.

„Já vzhledem k tomu, že vím, že se bude ta silnice rozšiřovat, mám takový pocit, že ta budova stejně půjde dolů, tak bych s tím neotálel a tu budovu bych radši zboural, než bych tam něco budoval, protože to je totálně vybydlené. Chodí tam spát bezdomovci,“ říká František Horníček, školník, který bydlí ve škole přímo u lesoparku na Dukle.

Čtěte také

A dodává, že budova bude dělat parku ostudu: „Bude to něco příšerného. Uprostřed hezkého a upraveného parku, budou zde lavičky, bude to nasvícené, bude vybydlený dům pro bezdomovce.“

Budovu mají rádi snad jen sprejeři

Nové využití nebo demolice

„Protože nebylo v době, kdy se rozhodovalo o finální podobě lesoparku na Dukle jisté, jestli město bude mít do té doby tento pozemek a tuto budovu v majetku, tak ve stávající fází není součástí rekonstrukce jakákoliv akce spojená s tímto,“ říká náměstek primátora Jan Řehounek z ANO.

A doplňuje: „ Nabízejí se vlastně asi tři možnosti. Tu první zamítáme hned, to je nedělat nic. Ta budova je v tristním stavu, je i „zdraví nebezpečná“. Určitě budou následovat dvě možné varianty. Jedna varianta je ta, že město potažmo obvod nenajdou další budoucí uplatnění s touto budovou a ta půjde k zemi. Druhá varianta, která se nyní řeší a má ji na starosti Městský obvod Pardubice V, je najít případné využití takové, které bude smysluplné a bude finančně akceschopné, realizovatelné, aby to nebylo o tom, že něco opravíme a nebude to přinášet primárně občanům užitek.“

Čtěte také

Zchátralá budova bude dál hyzdit dukelský lesopark

Obnova dukelského lesoparku by měla trvat 5 měsíců. „Mně se to líbilo takhle. Myslím si, že je škoda těch stromů a peněz,“ říká slečna. Další paní dodává: „Já jsem za to ráda, trávím tady hodně času v lese.“

Místa aktuálních stavebních prací jsou ohraničena výstražnými páskami a na všech vstupech do parku jsou informační tabule.

Čtěte také

autor: wol
Spustit audio