Obvinění kvůli pádu střechy v České Třebové jsou projektant a statik, potvrdila státní zástupkyně

13. červenec 2017

Až dosud nebylo jasné, kdo byl za pád střechy sportovní haly v České Třebové obviněný. Server iROZHLAS.cz nyní zjistil, že jde o projektanta střechy a nezávislého statika, který projekt kontroloval. Potvrdila to dozorující státní zástupkyně Alena Provazníková.

„Policejní orgán zahájil trestní stíhání dvou fyzických osob pro přečin obecného ohrožení z nedbalosti, a to projektanta střechy tělocvičny a nezávislého statika provádějícího kontrolu projektu," řekla orlickoústecká okresní státní zástupkyně Alena Provazníková.

„Mohu vám říci, že jsou to osoby z okruhu subdodavatele vazníků," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD. Sdělil také, že jeden z obviněných si už oznámení převzal, druhý ještě ne.

Subdodavatelem vazníků při stavbě sportovní haly v České Třebové byla firma Cecolegno. Firma ale opakovaně tvrdí, že nezná jména obviněných. „My tyhle informace nemáme žádné. My nevíme, kdo je obviněn. Nám nikdo žádné informace nepodal. Víme pouze to, co bylo v televizi," řekla Marcela Spálenská z firmy Cecolegno.

Čtěte také

Česká televize v pondělí zveřejnila informaci, že by se mělo jednat o dva projektanty, kteří se podíleli na výrobě střechy.

Firmu Cecolegno si vybrala jako subdodavatele společnost Profistav Litomyšl, která stavbu realizovala. Na dřevěné konstrukci střechy totiž trval zadavatel stavby, tedy Pardubický kraj. Do výběrového řízení se přihlásilo deset společností a nabídka Cecolegna nebyla nejnižší.

„Přesvědčilo nás i ujištění ředitele Cecolegna Roberta Spálenského, že jako jediní v České republice dělají vše od začátku až do konce sami, tedy že kompletně zajistí celý proces, od výběru suroviny přes lepení, vlastní projekci až po montáž, údržbu a ochranu," řekl MF Dnes generální ředitel Profistavu Litomyšl Tomáš Zavřel.

Podle Tomáše Friše, který celou halu projektoval, je možné, že obviněné osoby nejsou zaměstnanci firmy. „Firma Cecolegno si najímala projektanty. Fungoval tam nějaký projektant, který to konzultoval, byl tam nějaký dozorující statik a někdo to kreslil," vysvětlil.

Policie jména obviněných tají

Totožnost obviněných stále odmítá policie zveřejnit. „Po dohodě se státní zástupkyní tyto informace nebudeme zveřejňovat," řekla serveru iROZHLAS.cz mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková.

Konstrukce střechy sportovní haly se zřítila 14. ledna 2017, jen několik dní po kolaudaci, při florbalovém zápase. V hale tehdy bylo 80 lidí, všichni stihli utéct.

Čtěte také

Celková škoda byla vyčíslena zhruba na 16 milionů korun. Hejtmanství objekt postavilo za 58 milionů korun pro Vyšší odbornou školu a Střední školu technickou, která už neměla dostačující tělocvičnu.

Dodavatel vazníků požádal po nehodě o vyhlášení úpadku. Firma Cecolegno v návrhu na vyhlášení konkurzu upozorňuje na to, že po nehodě společnost ztratila podstatnou část nasmlouvaných zakázek a není schopná splácet pohledávky. Vinu za pád střechy odmítá, projekt konstrukce jí údajně zajišťoval externí dodavatel. Soud ale insolvenční návrh zamítl.

Lávka Na Špici

Rukopis firmy Cecolegno nese i netypická stavba v pardubickém parku Na Špici. Jako subdodávku pro firmu Gardenline dodávala Cecolegno dřevěnou 40tunovou lávku přes Chrudimku. Ta hned po instalaci vyvolala rozporuplné reakce. Mostek je totiž velmi příkrý a chůze po něm třeba při námraze dost obtížná. Sklon ale vychází z podmínky Povodí Labe, které požadovalo, aby pod lávkou dokázal projet sací bagr.


Dřevěný obloouk nad Chrudimkou
44 metrů dlouhý oblouk je vyrobený z lepených modřínových profilů s ocelovými výstužemi, upevněn je v železobetonových patkách. Dva díly o celkové váze 40 tun byly na místo usazeny dvěma 120tunovými jeřáby.

Lávka je dřevěná, vyrobená z modřínových lepených masivů s tím, že uvnitř jsou ocelové výztuže. Dvě symetrické poloviny lávky museli dělníci firmy Cecolegno spojit s milimetrovou přesností. Uprostřed lávky jsou totiž sedmicentimetrové trny, které do sebe musely přesně zapadnout.


Péči o lávku zajišťuje odbor dopravy pardubického magistrátu. Kontroluje celkem padesát podobných staveb ve městě. Na Špici ale podle šéfa odboru Vladimíra Bakajsy problém není: „Lak je na některých místech oprýskaný, ale to je jen estetická záležitost. Konstrukce je v pořádku.“ Zákon nařizuje kontrolu každé dva roky a lávka je ještě pořád v záruce. Přesto si správci její stav pro jistotu prověří. „Pošlu tam mostaře, který se na to podívá. Ale nějaké hloubkové sondáže nejsou potřeba,“ ujišťuje Vladimír Bakajsa.

autoři: pta , kop , pj
Spustit audio