Od silnic v Pardubickém kraji zmizely první billboardy

4. říjen 2017

V Pardubickém kraji začaly od silnic mizet první nelegální billboardy. V regionu jich stojí podle sčítání silničářů zhruba 150. Předcházely tomu dopisy rozesílané majitelům billboardů.

"Postupně zasíláme výzvy k odstranění nepovolených reklamních zařízení, je jich zatím asi do 20. Odstraněných reklamních zařízení je cirka šest kusů," uvedl Roman Kyncl z odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu.

Kromě těchto velkých billboardů v takzvaném euroformátu (5,1 x 2,4 metru) u silnic ubylo i několik menších reklamních poutačů, které upozorňovaly například na restaurace nebo místní podniky.

"Někteří to už sundali. Máme ale problém s tím, že často odstranili pouze plochu, a konstrukce tam zůstala. To budeme muset dořešit," upřesnila Hana Hlaváčková z pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic.

Čtěte také

Podle novely zákona o pozemních komunikacích měly billboardy z bezpečnostních důvodů zmizet k 1. září z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy, pokud jsou blíž než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. V Česku by mělo jít o 3000 z 25.000 poutačů.

Podle Kyncla bude úřad rozesílat další výzvy. Pokud jich majitelé zařízení neuposlechnou, nechá kraj billboardy zakrýt a poté zlikvidovat, náklady pak bude od vlastníků vymáhat.

zdroj: ČTK
Spustit audio