Odborníci vítají změnu ve vedení kladrubského hřebčína

5. listopad 2012

Změnu ve vedení kladrubského hřebčína odborníci vítají. Novým šéfem Národního hřebčína Kladruby nad Labem bude Jiří Jehlička, který ve výběrovém řízení porazil dalších šest kandidátů. Do funkce nastoupí v polovině listopadu.

Pedagožka, publicistka a také bývalá ředitelka hřebčína Lenka Gotthardová je přesvědčená, že je to dobrá volba:

„Po poměrně delší době je to opravdu velmi dobré jméno. Jsem ráda, že je zvolen pan Jiří Jehlička, protože on se dlouhodobě chovem starokladrubských koní zabývá soukromě. Kdysi byla velmi známá dvojice Barták a Jehlička. Tito pánové se starokladrubským koním věnovali a věnují i nadále. O plemeni mají přehled. Pan inženýr Jehlička je k tomu po odborné i lidské stránce velmi vhodným člověkem.“

Hřebčín čeká navíc velmi důležité období. Předchozí šéf Jan Höck totiž musel odejít v době, kdy Kladruby konečně získaly vysněnou dotaci na opravu. Právě projekt za 300 milionů bude jeden z hlavních úkolů nového ředitele.

Na ne zrovna ideální situaci v hřebčíně upozorňuje občanské sdružení Cerno et scribo. Právě personální výměny, náhlá odvolání a odchody národní kulturní památce vůbec neprospěly, tvrdí člen sdružení Karel Doskočil.

„Kladruby mají smůlu víceméně na ředitele, na celý chod. Dřív to byl plemenářský podnik a lidi žili koňmi. Těšili se, kdy bude nějaká akce. Dneska Kladruby žijí strachem, lidi mají strach, bojí se něco říci. Je to úplně o něčem jiném. Koně potřebují lásku a nemůžete u nich dělat s tím, že se něčeho bojíte,“ říká Doskočil.

Nový ředitel nastoupí do funkce v polovině listopadu.

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: kop
Spustit audio