Odešel kvůli předražené zakázce. Teď řídí přeměnu pardubických jatek

29. duben 2016

V souvislosti s demolicí pardubických jatek se také začalo mluvit o Nadaci pro rozvoj města Pardubic. Právě ta totiž měla toto území na starosti. V jejím čele je přitom už velmi dlouho bývalý šéf odboru majetku a investic radnice Jiří Čáň.

Ten dal v roce 2014 výpověď kvůli předražené demolici haly ČSTV, město ho ale v čele nadace nechalo, původně to mělo být jen na několik měsíců. Ty se protáhly až do teď, i proto vyvolala cena za bourání jatek opět otázky, jestli to nešlo udělat levněji.

Primátor města Martin Charvát z hnutí ANO tvrdí, že cena šest milionů korun je v pořádku.

Mnozí lidé z Pardubic se teprve v souvislosti s demolicí jatek dozvěděli, že existuje jakási Nadace pro rozvoj Pardubic.

Čtěte také

„Společnost byla založena už v roce 1994. My, když jsme nastoupili do této nadace, jsme byli překvapeni jejími historickými úkoly. Udělali jsme si audit majetku a zjistili jsme rozsáhlé majetky v úrovni pozemků. Když jsme se doptávali, za jakým účelem se kupovaly, nebyla to pro nás dostatečně jasná odpověď. Zadali jsme pokyn, aby se připravily transparentní dražby. Tento zbytný majetek chceme odprodat,“ říká primátor Martin Charvát.

A dodává, k čemu taková nadace vůbec je a zda ji město potřebuje: „Pro mě nadace, až se zbaví zbytného majetku a bude mít dostatečný kapitál, by měla opravdu fungovat jako nadační fond. Hlavně v loňském roce jsme se zaměřili opravdu na podporu nadačních projektů. Například jsme podpořili nemocnici v Timbuktu. Letos je plánujeme opět podpořit.

Podle Charváta město po odprodání zbytečného majetku transformuje společnost do nadační formy. Následně pak má sloužit k získávání sponzorů a realizaci různých projektů.

Jiří Čáň primátorovi nevadí

V čele nadace je bývalý úředník, který vlastně odešel z radnice, Jiří Čáň. Primátor se ho vyměnit nechystá: „Pan Čáň byl správcem už od roku 1994. My, když jsme do funkcí nastoupili, jsme si toho byli vědomi a pečlivě jsme to ve správní radě diskutovali. Nakonec jsme se shodli, že pan Čáň zůstal dál v čele nadace. Rozhodli jsme se, že mu dáme určitě podmínky, když je bude plnit, nemáme problémy, aby tuto nadaci nadále spravoval. Pan Čáň plní své úkoly. Dokud je bude plnit, nemáme důvody to měnit.“

autor: ba
Spustit audio