Okolo Hlinska pozor na rychlost, chystají se nové radary

25. červenec 2016

Na Hlinecku čekají řidiče přísnější kontroly. Podle hlinecké radnice jsou problémy s nedodržováním rychlosti na některých místech tak vážné, že strážníkům pořídili "silnější kalibr" - radary za několik milionů korun.

Kde by řidiči měli pozorně sledovat tachometr? Hlavně na nejvíce vytížených silnicích, které přes Hlinsko vedou. Mezi vytipovaná stanoviště patří například výpadovka na Poličku, na druhé straně města zase výjezd na Chlum a také Rváčovská ulice.

Radary ale nebudou střežit jen Hlinsko. Stojí o ně také sousední Krouna, která leží na trase do Poličky. Dále pak Holetín a také Trhová Kamenice, kudy zase projíždí auta ve směru na Žďár nad Sázavou. Obce se proto dohodly s hlineckými strážníky na spolupráci.

Čtěte také

Problémem je rychlost

Všechny vyjmenované lokality mají jedno společné - jsou to dlouhé rovné úseky, kde si teď řidiči se značkami moc hlavu nelámou. Velká část z nich pravidla nedodržuje. Celé by to mělo vypadat tak, že Hlinsko nechá postavit šest nebo sedm stanovišť pro umístění radarů. Zařízení je ale mobilní a nikdo tak nebude vědět, jestli je konkrétní skříňka, kolem které projíždí, aktivní.

Kdy začne celý systém fungovat?

Hlinsko ještě dokončuje poslední přípravy, musí také sehnat další zaměstnance, kteří budou mít radary a vymáhání pokut na starosti. Přísnější dohled nad hlineckými silnicemi tak začne po prázdninách.

Za nákup techniky Hlinsko zaplatilo tři a půl milionu korun. Radnice ale počítá s tím, že se jí ještě letos peníze vrátí. Na pokutách chce vybrat až čtyři miliony.

Hlinsko. Poděbradovo náměstí s kašnou
autor: kop
Spustit audio