Oprava hlavního tahu na Hradec Králové komplikuje dopravu v Holicích

28. červenec 2016

Opravy a částečné uzavírky na hlavní silnici z Hradce Králové na Moravu komplikují život nejenom řidičům. Kvůli objížďkám houstne provoz na menších silnicích a frekventovaná doprava znepříjemňuje život lidem v celé řadě obcí a menších měst. Je to i případ Holic, kde se lidé dočkají zlepšení až koncem prázdnin.

Lidé si stěžují, že řidiči často nedodržují rychlost a v noci kvůli hluku musejí mít zavřená okna. „Řekla bych, že tady jezdí o 80 procent více aut. Kdyby alespoň dodržovali řidiči rychlost,“ říká obyvatelka Husovy ulice v Holicích Ludmila Kalendová.

Objízdná trasa na Vysoké Chvojno a dál na silnici 35 vede právě přes tamní silnici. Holická radnice už kvůli tomu řešila několik stížností.

Holice navrhovaly jinou objízdnou trasu, neprošla

„Rada nesouhlasila s vedením objízdné trasy Husovou ulicí, protože ta ulice je úzká, mnohdy nemůžou parkovat ve dvoře. Je to tam nepřehledné. My jsme rádi, že nebyly nápady, že by Husovou ulicí jezdily dokonce nákladní automobily. To se podařilo uhájit, ale jinak si myslím, že to není nejšťastnější řešení, protože ta objížďka je dlouhá,“ říká starosta Holic Ladislav Effenberk (ČSSD).

Holicemi navrhovaná alternativní objízdná trasa přes Horní Ředice ale neprošla. Krajský úřad rozhodl tak, jak rozhodl.

Čtěte také

„Vedení objízdných tras bylo navrženo způsobem, který byl projednán s Policií České republiky a s dotčenými obcemi, kde byl samozřejmě vyjádřen určitý nesouhlas s tím vedením. Nebyly tam ale shledány jiné vhodné možnosti, a proto tyto trasy byly navrženy tak, jak se v současné době provozují,“ popsal situaci vedoucí krajského odboru dopravy Ladislav Umbraun.

Část řidičů osobních aut, ale objízdné trasy nerespektuje a raději postávají v dlouhých kolonách, což paradoxně nahrává obyvatelům Holic. V opačném případě by jim kolem domů jezdilo aut mnohem více.

autor: wol
Spustit audio