Památkáři chtějí čtvrt miliardy na opravu litomyšlského zámku

6. leden 2017

Národní památkový ústav bude letos žádat o čtvrt miliardy korun na obnovu litomyšlského renesančního zámku. Oprava by tak možná mohla ukončit absurdní situaci, kdy všechny okolní stavby jsou díky evropským fondům v pořádku, ale samotný zámek na pomoc čeká.

Zámecké návrší má za sebou tisíciletou historii. První zmínka pochází z počátku 12. století. Pokud se tedy do Litomyšle vydáte, tak vám určitě neunikne Zámecký pivovar, Jízdárna, Zámecké zahrady a také nově opravený Piaristický chrám a Regionální muzeum.

Litomyšl je také pověstná tím, že hodně přestaveb - ať už právě muzea nebo pivovaru - pochází z dílny známého českého architekta Josefa Pleskota, který je čestným občanem města a má k němu opravdu srdeční vztah.

Zámek vypadá zachovale. Na první pohled

Na severní a východní straně můžou být návštěvníci z pohledu na zámek rozčarovaní. Kolem okapů zmizela sgrafita a tu a tam vykukují z poničené fasády cihly. A to působí s nově opravenou jízdárnou nebo kočárovnou docela kontrastně. Takže je potřeba obnova krovů, střešních plášťů, renesančně a raně barokních komínů, oprava historické zámecké kuchyně a druhou podstatnou částí rekonstrukce je právě obnova sgrafitového pláště. Pro zajímavost, těch sgrafitových přáníček na zámku je osm tisíc.

Součástí obnovy zámku má být i výsuvné zastřešení druhého zámeckého nádvoří, kde se koná operní festival Smetanova Litomyšl. Jeviště by se před operním festivalem vysunovalo ven z podzemí, výhodou by byla rychlost a zastřešení by nebránilo turistům v pohledu na renesanční sgrafita.

Pohled z Francouzské zahrady na první nádvoří, pivovar a barokní budovu konírny

Další novinkou bude expozice ve třetím patře zámku, kde bude nejen sbírka hudebních nástrojů, ale především část ojedinělé sbírky kulisových scén z 2. poloviny 18. století. Žádná podobná sbírka v Evropě neexistuje, a to proto, že tyto kulisy se používaly do té chvíle, než se zničily. K tomu v Litomyšli naštěstí nedošlo.

Národní památkový ústav se pokoušel získat peníze už v roce 2009, ale neuspěl. Teď to zkusí podruhé. Studii obnovy zámku připravil pražský ateliér Tomáše Šantavého, vizualizace toho, jak by měl zámek vypadat, si budeme moct prohlédnout začátkem jara.

autor: KUB
Spustit audio