Pardubice instalují 80 nových kamer, které samy upozorní na přestupky

14. květen 2015

První kamery se v ulicích Pardubic objevily v roce 1997, městská policie jich tehdy měla jen 13. Dnes je počet vyšší, ale přístroje jsou zastaralé, a tak radnice rozhodla o výměně a hlavně modernizaci.

Nová technologie bude tak chytrá, že sama upozorní strážníky na možné protiprávní chování.

„Ten systém revoluční je minimálně pro toto město v tom, že to bude jeden z nejmodernějších systémů,“ říká ředitel pardubické městské policie Rostislav Hübl, který představil zbrusu nový kamerový systém, kde bude 81 digitálních kamer.

Čtěte také

„Zaprvé pokryjeme větší část města. Zadruhé těch 81 kamerových míst bude reagovat nejen na veřejná prostranství, ale bude navazovat do budoucnosti i na centrum řízení dopravy. To znamená, že bude sledovat i stěžejní místa, křižovatky, výjezdy a nájezdy do města,“ dodává Hübl.

Kamerový systém

Systém bude umět detekovat i SPZ odcizených vozidel a policie bude mít přesné údaje o dopravě.

Kamery budou hlídat samy

Na přípravě zadání kamerového systému se podílel správce informačních systémů městské policie Petr Kvaš, který vysvětluje, co znamená, že kamery budou chytré: „Se stoupajícím počtem kamerových bodů je v podstatě nemožné zajistit efektivně dohled nad těmito kamerami. Tady je těch signálů, které může najednou operátor vnímat, třeba čtyřicet. To znamená, že on se vždycky může efektivně dívat pouze na jeden záznam. Právě tady nastává ta doba těch chytrých kamerových systémů."

Kamery totiž dokáží na určité nestandardní situace samy operátora upozornit. Jde třeba o situace, kdy se člověk nebo vozidlo pohybuje v místě, kde by být neměl nebo když hluk v dané oblasti náhle překročí běžnou hodnotu.

Situace, na které kamery samy upozorní operátora:
  • někdo vstoupí do zakázané zóny, například poleze po pomníku

  • vozidlo parkuje na místě, kde to je zakázáno

  • řidič jede jednosměrkou v protisměru

  • v daném místě je nadstandardní hluk (křik, nehoda, střelba)

Zásahu do soukromí se podle ředitele městské policie lidé bát nemusejí. Jedním z požadavků zadavatele bylo, aby systém uměl respektovat tzv. privátní zóny. V praxi to znamená, že se automaticky znemožní pohled do oken bytů a domů tak, aby tyto soukromé sektory nemohly být nikdy sledovány.

Plánované rozmístění kamer v Pardubicích

Plánované rozmístění kamer v Pardubicích: Červené body znázorňují kamery připojené na trolejové vedení, modré body jsou kamery namontované na budovách a zelené tečky jsou bezdrátové kamery.

Podle plánku městské policie tak budou nové bezdrátové kamery hlídat například dřevěnou lávku přes Chrudimku, rekreační altán v Parku Na Špici nebo kotviště lodi Arnošt z Pardubic.


"Neviditelné" kamery
Nové kamery mají mít konstrukci typu dome, tzn. samotný objektiv kamery bude ukrytý za půlkulatým krytem a nebude tak vidět, kterým směrem je kamera natočená.
V první etapě město nechá namontovat 40 kamer a zřídit nový dispečink za zhruba 11,5 milionů korun.

Veřejné webkamery

Většina kamer z první etapy bude sloužit pro sledování veřejného pořádku a jen část zařízení se instaluje jako kamery dopravní.

Podle primátora Martina Charváta se počítá s tím, že některé výstupy – například z třídy Míru, Tyršových sadů, Pernštýnského náměstí nebo nadjezdu Paramo - budou sloužit zároveň jako informační a lidé je tak budou moci časem sledovat i na webu města.

autoři: pta , ba
Spustit audio