Pardubická dětská chirurgie připravuje stěhování z chátrající budovy

24. listopad 2014

Dětskou chirurgii v pardubické nemocnici čeká velké stěhování. Jediné oddělení svého druhu v kraji dnes sídlí spolu se zubaři v nejstarší budově areálu. Kvůli špatnému technickému stavu tam ale vedení nemocnice muselo už před časem uzavřít operační sály.

A navíc, až se na začátku roku zubaři přestěhují do nového multioborového pavilonu, budou tam dětští pacienti sami. Ale ne dlouho. Nemocnice chce budovu příští rok úplně uzavřít, možná i zbourat.

Podle primáře Zbyňka Horáka prostory odpovídají staří budovy. Projde tady denně zhruba padesát dětí s doprovody, takže sto lidí s kočárky, vozíky, berlemi. Ty prostory jsou nevyhovující velikostí minimálně.

Budova má přes sto let, i když datum jejího postavení není známé. Sádrovna je prostorově docela vyhovující, ale je tam špatné denní světlo a větrání. Je také esteticky nevyhovující.

Navíc tady lidem nad hlavou jezdí auta, protože se vlastně jedná o sklepní prostory.

Sádrovna dětské chirurgie v Pardubicích

„Věc, která nás trápí ze všeho nejvíc, je, že nemáme operační sály a že převážíme děti na centrální operační sály,“ říká primář Horák.

Kam se bude dětská chirurgie stěhovat?

„Jsou rozpracované plány na přestěhování do prostor budovy staré chirurgie. Tam by mělo dojít k zásadní rekonstrukci prostor. Výhodou bude to, že bude bezprostřední návaznost na centrální operační sály. Ta budova je ale opět staršího data. Zdá se, že ambulantní provoz bude i tam řešen v suterénních prostorách,“ říká primář dětské chirurgie pardubické nemocnice Zbyněk Horák.

autor: ZAL
Spustit audio