Pardubická Explosia zatím neví, zda výbušniny vynesli zaměstnanci přímo z chemičky

Pardubická chemička Explosia zatím neví, jak se výbušniny dostaly ke dvěma zaměstnancům továrny. Pracovníci spolu s dalšími dvěma muži čelí obvinění z nedovoleného ozbrojování. Policie u nich našla přes sto kilogramů trhavin včetně semtexu, chemikálií a velkého množství roznětek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detektivové ÚOOZ zabavili velké množství výbušnin, jedů, zbraní včetně několika ručních granátů

Detektivové ÚOOZ zabavili velké množství výbušnin, jedů, zbraní včetně několika ručních granátů | Foto: Policie ČR

Podle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu část zajištěných trhavin pochází právě z Explosie.

Vedení podniku ani policie ale zatím nepotvrdily, jestli je stíhaní muži vynášeli přímo z areálu chemičky. Firemní kontroly proti krádežím jsou podle společnosti velmi důkladné.

„Tato bezpečnostní opatření jsou založena na různých metodách fyzické i elektronické kontroly, a to jak přímo u zdroje, to je na jednotlivých pracovištích specializovanými vyškolenými pracovníky společnosti Explosia, tak i na hranicích areálu specializovanou externí agenturou,“ uvedla firma v prohlášení.

Pokud se podezření prokáže, bude chtít Explosia vědět, jak mohli muži bezpečnostní opatření obejít. Víc ale společnost komentovat nechce.

Detektivové ÚOOZ zabavili velké množství zbraní, munice, výbušnin a jedů | Foto: Policie ČR

Policisté se případem začali zabývat počátkem letošního roku, kdy získali z kriminálního prostředí informace o nabídce prodeje většího množství výbušnin. Koncem září pak zasáhli současně ve třech krajích. Po rozsáhlé razii zabavili semtex, chemikálie pro výrobu výbušnin, roznětky i střelné zbraně a ruční granáty.

Stíhaným ve věku 26 až 73 let hrozí dva až osm let vězení. Podle policie bude vyšetřování případu trvat týdny až měsíce.

ČRo, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme