Pardubická kriminální policie dostala moderní techniku. Má nový fotoateliér i laboratoře

17. prosinec 2014

Pardubičtí kriminalisté dostali nové chladničky. Ale pozor, nejsou ledajaké. Slouží k uchovávání stop, zajištěných v terénu včetně krve nebo vzorků DNA.

Mají opravený a nově vybavený policejní sklad důkazů. Je bezinfekčním pracovištěm a chrání ho vstup na zvláštní povolení. Součástí nového pracoviště je i tzv. laminární box. Je to vlastně digestoř. Policejní technik Josef Šafránek má na sobě speciální ochranný oblek a na ruce si dal gumové rukavice a jeho ústa nos chrání rouška. Do boxu vložil tři něčím naplněné pytle.

„V těchto sáčcích jsou zajištěné stopy. Je potřeba je zaslat na expertní pracoviště a než se tak stane, vložili jsme je do laminárního boxu, abychom ochránili jejich informaci, aby nedošlo ke znehodnocení informace, kterou ty stopy nesou,“ dodal Šafránek.

Zkvalitní se i práce z hlediska ochrany stop

„Vybudování nového pracoviště velmi významně posílí kvalitu práce z hlediska ochrany stop, ve správné manipulaci se stopami pro znalecké pracoviště, tudíž následný efekt se projeví ve kvalitě znalecké činnosti na našem pracovišti. Následný efekt se nepochybně projeví i ve zvýšení objasněnosti trestné činnosti,“ popisuje Zbyněk Urban, vedoucí odboru kriminalistické techniky a expertíz v Hradci Králové.

Toto nově opravné a vybavené kriminalistické pracoviště je jakýmsi mezičlánkem mezi sběrem důkazů v terénu a jejich následnou expertízou. Současně je také daktyloskopickou laboratoří sloužící ke snímání otisků prstů ze zajištěných předmětů přímo na místě zločinu.

Pardubická kriminální policie dostala moderní techniku.jpg
autor: wol
Spustit audio