Pardubická nemocnice získala osvědčení, že je bezpečná pro pacienty

19. prosinec 2014

Pardubická nemocnice je bezpečnější pro pacienty. Největší zdravotnické zařízení v Pardubickém kraji získalo akreditaci, která to potvrzuje.

„Máme metodický pokyn, kde je napsán seznam rizikových léčiv, ty potom striktně oddělujeme od ostatních léčiv. Máme je v označeném košíčku nebo krabičce,“ říká staniční sestra jednotky intenzivní péče Markéta Kalábová.

Pacienti tu už několik měsíců dostávají identifikační pásky na ruku, aby si je sestry nemohly splést. Informace o zdravotním stavu pak mohou podat příbuzným jen po sdělení bezpečností kódu.

„Při příjmu pacienta si pacient sám určuje heslo, které chce, aby rodina sdělila, abychom přesně věděli, že se jedná o rodinu, že se nejedná o žádného souseda, který pouze ví, jak se pacient jmenuje,“ dodává sestra.

Na chodbě Pardubické krajské nemocnice

Pásky, léky a jednotná dokumentace

Kromě léků také před každou operací musí zdravotníci rutinně kontrolovat polohu pacienta, aby lékaři neoperovali tu nesprávnou stranu těla. Nemocnice v průběhu letošního roku sjednotila i zdravotní dokumentaci, která je teď přehlednější, říká náměstek ředitele Roman Michálek.

„Nejen obsahová stránka se sjednotila, což je nejdůležitější, ale i ta formální, vizuální. Pokud je lékař konziliář, tak najde naprosto stejnou zdravotnickou dokumentaci stejně vedenou na všech pracovištích naší nemocnice," dodává Michálek.

Dobře vyplněná dokumentace totiž chrání nejen pacienta, ale i samotného zdravotníka. „Správné vedení zdravotnické dokumentace je klíčovou částí případného úspěchu či neúspěchu v soudním sporu s postiženým nemocným,“ vysvětluje Roman Michálek.

Osvědčení o akreditaci je platné tři roky. Do té doby budou muset zdravotníci znovu prokázat, že se o pacienty umí bezpečně postarat.

autor: ZAL
Spustit audio