Pardubická radnice má v plánu další opravy centra města. Přesnou představu ale zatím nemá

10. srpen 2017

Pardubická radnice má plán zlepšit vzhled centra města. Po opravené třídě Míru by tak v budoucnu měla mít novou podobu i Palackého třída a Masarykovo náměstí. Bude to ale běh na dlouhou trať a nebude to vůbec levné. Náklady? Prý ve stovkách milionů korun.

Radnice zatím nemá k dispozici projekt úprav, vše je zatím ve fázi plánů a představ. Mimo pěší zóny na třídě Míru se podařilo zlepšit vzhled přednádraží, nyní se opravují chodníky na ulici 17. listopadu.

Palackého třída, hlavní příjezd do města od nádraží, spíše chátrá. Radnice nyní dává dohromady tým architektů a dalších odborníků a počítá i se zapojením veřejnosti. Ta studie by měla být hotová do února příštího roku.

Je zapotřebí vyměnit lavičky, odpadkové koše, přidat stojany na kola. Náměstkyně primátora Helena Dvořáčková řekla, že těch otázek kolem budoucí podoby je hodně: „Jestli se mají jen opravit chodníky, nebo jestli se k tomu má přidat mobiliář, jestli tam mají vzniknout nová parkoviště nebo naopak omezit, že by tam vznikly oázy pro posezení u venkovních restaurací.“

Určitě by tam měla zůstat cyklostezka a radnice chce také najmout arboristu, aby posoudil stav stromů a případně navrhnul další výsadbu.

Podle Heleny Dvořáčkové by práce mohly být hotové do roku 2022. Oprava bude po etapách nejen kvůli ceně, která se může vyšplhat až na 300 milionů korun, ale také kvůli provozu.

Spor se společností Syner rozhodne soud

Společnost Syner, která měla opravu třídy Míru na starosti, žádá doplacení 11 milionů korun a spor trvá už dva roky. Doplacení požadované částky radní města odmítají a rozhodli se, že nepřistoupí ani na smír, který navrhla soudkyně po prvním stání v červnu.

Kamera snímá i novou kašnu na třídě Míru

Rozhodnutí města vysvětluje primátor Martin Charvát z hnutí ANO. „Chtěli jsme si to potvrdit právníky, jak externími, tak městskými, ti nám toto potvrdili a proto jsme jednoznačně odmítli návrh společnosti Syner, aby došlo k takovému formátu mimosoudního vyrovnání. A my trváme na tom, že jsme všechno zaplatili a soud ať rozhodne, co se má uhradit a proč.“

Opravenou třídu Míru město převzalo po 13 měsících oprav v dubnu 2015.

autor: ba
Spustit audio