Pardubická Synthesia bude do ovzduší vypouštět míň škodlivin

29. červenec 2016

Jeden z největších znečišťovatelů ovzduší na Pardubicku, chemička Synthesia, najíždí na čistší výrobu tepla a elektřiny. Z velké části zmodernizovala podnikovou teplárnu.

Z nepřehlédnutelných komínů pardubické chemičky v Semtíně bude do okolí létat míň škodlivin. Společnost Synthesia dokončila po několika letech opravu podnikové teplárny, část starých kotlů nahradila novými a zajistila lepší odsíření. To vše za jednu miliardu korun.

Teplárna Zelená louka až doteď příliš zelená nebyla, ještě donedávna produkovala velké množství škodlivin. Dva nové kotel to teď mají změnit.

„Jeden je plynový, druhý je fluidní s možností spalování hnědého, černého uhlí a biomasy. Současně k tomu fluidnímu kotli je tady nová odsiřovací jednotka, která snižuje škodliviny v emisích na požadovanou úroveň,“ říká technický ředitel společnosti Synthesia Tomáš Procházka.

Stavba byla na hranici životnosti a nesplňovala emisní limity

„Množství těch škodlivin bylo už dílčí rekonstrukcí sníženo v minulých letech. Kotle spalovaly nejen hnědé uhlí, které má větší množství síry, ale i černé uhlí, které je méně sirnaté, tím se nám dařilo dosahovat nižšího obsahu oxidu siřičitého ve spalinách. Samozřejmě instalací nové odsiřovací jednotky jsme snížili produkci oxidu siřičitého do ovzduší v řádech desítek procent,“ popisuje generální ředitel Josef Liška.

Obnova teplárny má zásadní význam pro celou semtínskou průmyslovou zónu. Jsou na ní závislé desítky firem, které odtud odebírají teplo a elektrický proud.

Nejvyšší jeřáb v ČR je vidět z dálky

„V celé průmyslové zóně se těch zaměstnanců pohybuje více než 4,5 tisíce a celkový počet společností, které tady vyvíjejí nějaké své podnikatelské aktivity, je zhruba sto,“ doplňuje Liška.

Na obnovu technologií přispěl společnosti Synthesia stát i Evropská unie. „Ta podpora byla ve výši 40 procent,“ říká Josef Liška.

Další část teplárny chce chemička vylepšit do roku 2018.

autor: wol
Spustit audio