Pardubické domácnosti třídí bioodpad, mají na to skoro 3000 kontejnerů

19. květen 2017

V Pardubicích přibývá domácností, které třídí i bioodpad. Ve městě bude brzo už 3000 kontejnerů na tzv. zelený odpad, zatím jsou hlavně v rodinné zástavbě a letos se sběr rozšířil také do okrajových částí - do Lánů na Důlku a Opočínku.

Služby města Pardubice začaly se sběrem před deseti lety. Vedle majitelů rodinných domů mají tuto možnost městská zařízení, školy, školky a bytové domy. Mají půjčené speciální nádoby buď velké o objemu 1100 litrů, nebo menší 140litrové.

Svoz je zajištěný jednou týdně, v prosinci dvakrát měsíčně a od ledna do březnou jednou za měsíc, bioodpad putuje do městské kompostárny v Dražkovicích. Službu si účastníci hradí částečně sami, za rok zaplatí 300 korun za servis výsypu nádoby. Jako poděkování za účast v projektu svozu bionádob má každý účastník projektu každoročně nárok na 50 kilogramů kvalitního kompostu zdarma.

Čtěte také

Do hnědých kontejnerů patří zelené zbytky z domácnosti, to znamená ovoce a zelenina, posekaná tráva, listí nebo štěpky větví. Je nutné, aby v bioodpadu nic jiného nebylo, jinak lidem hrozí až vyřazení z projektu, potvrdil to vedoucí odboru životního prostředí pardubické radnice Miroslav Míča.

Bioodpad se totiž zpracovává v dražkovické kompostárně na kompost, který nevhodné příměsi znečišťují a tím zhoršují jeho kvalitu. Pracovníci služeb to ale opravdu pečlivě kontrolují, důkazem je, že kompost z Dražkovic získal v letech 2015 a 2016 ocenění kompost roku.

Jak se třídí v jiných obcích

Například chrudimské technické služby začaly nově svážet bioodpad z vybraných částí města. V Hlinsku si lidé můžou popelnici na zelené zbytky půjčit, město zatím mapuje zájem. Svitavy daly přednost velkoobjemovým kontejnerům, ty jsou na několika místech ve městě, další na sběrném dvoře. Lidé z Ústí nad Orlicí můžou bezplatně dostat domů kompostér.

A bioodpad je možné třídit i v menších obcích. I když mnozí lidé mají zahradu, a není tak problém si udělat svůj kompost, pro mnohé je jednodušší nechat zpracovat rostlinný odpad v kompostárně.

Kontejner na bioodpad

Důkazem jsou obce, které vítězí v krajské třídící soutěži o Perníkovou popelnici. Třeba loňský absolutní vítěz, kategorie do 300 obyvatel, obec Neratov, pořídila kontejner na bioodpad a padesátku kompostérů, které svým občanům půjčuje.

V Mikulovicích na Pardubicku má od radnice pronajatý kompostér skoro 50 domácností a svoz je zajištěný jednou za 14 dní od dubna do října.

A v Koclířově na Svitavsku dokonce radnice sváží bioodpad z domácností dvakrát týdně a ročně tam zpracují ve vlastní kompostárně 600 tun biologicky rozložitelných věcí.

autor: ba
Spustit audio