Pardubické gólmany prohání pukomet. Střílí puky rychlostí až 160km/h

22. červen 2015

Pardubičtí hokejoví brankáři mají nového pomocníka. Puky na ně nevystřelují hráči, ale speciální nástroj zvaný pukomet. Gólmani tak mohou zlepšovat svůj postřeh, i když led v Tipsport areně ještě není a dlouho nebude. A trénink s umělým soupeřem rozhodně není nic snadného.

Zvuk vystřelovaných hokejových puků, kterým teď čelí pardubičtí brankáři, připomíná rány bičem. Trenér mužů v masce Vladimír Dohnal vysvětluje, na co se tréninky hlavně zaměřují.

„Je to trénink techniky, na suchu jedeme pouze trénink rukavic, protože kluci nemají brusle a zákroky se nedají provádět ve stejném rozsahu jako na ledě.“

Dvakrát týdně trénují pardubičtí brankáři proti pukometu. Tomáš Halász čelil i střelám o rychlosti 160km/h


Hokejový puk
Černý válec se vyrábí z vulkanizované pryže. Při teplotě přes 150 stupňů a obrovském tlaku se vylisuje puk o průměru zhruba 76 mm a výšce 25,4 mm (1 palec). Hokejový puk váží přibližně 160 g.

A gólmani se rozhodně nenudí, za jednu hodinu tréninku je pěkně bolí ruce. Za hodinu na ně asistent vystřelí zhruba 300 puků. Na pukometu se dá nastavit rychlost, maximum se rovná ranám nejlepších extraligových borců.

„Je tam nastavitelná rychlost, dá se tam nastavit hodnota od nejmenší rychlosti, která se používá jen na vyhazování puků až po rychlost 160km/h,“ dodává Dohnal.

Stroji čelil na posledním tréninku gólman Tomáš Halász. Ten se s pukometem potkal už dříve a měl z něj respekt. „Musím říci, že ze začátku jsem se ho velmi bál. Je to nepříjemné pro brankáře z toho důvodu, že nevidíte ani puk ani střelce a najednou na vás vyletí puk. Vy pouze tušíte odkud, protože pukomet se nastaví na danou pozici. Nevíte, jaká bude rychlost a je velmi těžké na to reagovat, ale časem si na to člověk zvykne.“

Dvakrát týdně trénují pardubičtí brankáři proti pukometu. Tomáš Halász čelil i střelám o rychlosti 160km/h

Pardubičtí trenéři chtěli zavést nové metody a to je jedna z nich. Hráče pak letní dřina více baví.
„Je to zpestření, je to něco nového. Já mám rád takovéto věci. Nemám rád běh, ale to by vám asi řeklo 99% kabiny. Ale je to něco nového a já se na každý trénink těším. Letní přípravu nemá nikdo rád, ale časem si člověk uvědomí, že bez ní to nejde,“ říká o boji s pukometem pardubický hokejový gólman Tomáš Halász.

autor: gut
Spustit audio