Pardubické letní kino má lepší obraz i virtuálního číšníka

1. červenec 2016

Se začátkem prázdnin startuje i 11. ročník pardubického letního kina. V prostoru mezi lihovarem a skateparkem se opět po roce na dva měsíce roztočila promítačka. A nabízí české i zahraniční filmy, dramata, komedie, dokumenty, cestopisy a dokonce i seriál.

Na místě jsou zatím lavičky, ale ještě přibydou i židle. „Výsledkem bude 500 plastových laviček a dalších 500 míst na lavičkách dřevěných. Kapacita areálu tedy bude minimálně 1000 míst pro sedící diváky. Velký prostor bude i pro deky na trávě,“ říká promotér Jan Motyčka.

Kvalitnější projekce

Letní kino má letos jednu významnou novinku. Začíná splňovat parametry multikina. „V letošním roce se nám podařilo zajistit jak kvalitnější zvuk, tak významně kvalitnější projekci a s tím související velikost plátna. Dá se říct s trochou nadsázky, že diváci sedící v letním kině prožívají podobný divácký zážitek jako ti, kdo sedí v multikině. V našem případě to je ale projekce s daleko krásnější atmosférou,“ dodává Motyčka.

V letním kině se nepromítá pouze za výrazně nepříznivého počasí. To znamená, pokud prší celý den a předpověď naznačuje, že bude pršet celou noc. Stává se i to, že lidé sedí v letním kině s deštníky, když přijde nečekaný déšť.

Číšníka zavoláte aplikací

Největší novinkou je virtuální číšník. Jan Motyčka vysvětluje, v čem tato služba spočívá: „V podstatě můžete sedět v letním kině, aniž byste byla nucena jít stát frontu na bar. Prostřednictvím aplikace si můžete nápoj objednat, zaplatit a dostanete ho na místo, kde bude sedět. Z počátku to bude platit pouze pro určitou část letního kina. V případě zájmu a úspěchu budeme projekt postupně rozšiřovat.“

Letní kino v Pardubicích u skateparku

Pro letošní ročník Jan Motyčka vybíral z 500 filmů a doplňuje, jaký je tedy dramaturgický plán: „Začíná pondělím, kdy promítáme filmy tradičně kategorie filmového klubu, v úterý jsou to filmy mezi kategoriemi, ve středu tradičně velmi oblíbené filmy animované a pro děti, ve čtvrtek potom jsou filmy buď od HBO, dokumenty, nebo české filmy. Pátek se snažíme vždycky zajistit české filmy ideálně za účasti filmové delegace. V sobotu jsou to potom filmy oscarové a v neděli komerčně úspěšné.“

Letošní ročník letního kina zahájí český film Lída Baarová. A diváci se dnes večer dokonce mohou setkat s herečkou Zdenkou Procházkovou. Projekce začíná, až se setmí, tedy o půl desáté večer.

autor: KUB
Spustit audio