Pardubické přednádraží se výrazně změní, město investuje 63 milionů

8. říjen 2012

Zastupitelé se rozhodli projekt podpořit a odsouhlasili, že do úpravy prostoru před železničním nádražím město investuje 63 milionů korun, což je výrazně víc, než byl původní předpoklad.

Projekt se ale částečně změnil a jeho cena narostla ze zhruba 100 milionů na více než 210 milionů korun.

Systém financování shrnul náměstek primátorky Martin Bílek:

„89,2 milionů korun dostaneme jako dotaci od švýcarské strany, 36,4 milionů korun dostaneme jako dotaci z regionálního operačního plánu a zhruba 11 milionů korun nám na celou akci přispěje Pardubický kraj. Já bych si velmi přál, aby to nebyl poslední příspěvek z Pardubického kraje. Půjdu samozřejmě do nového zastupitelstva proto, aby zvýšilo svůj příspěvek, ale v současné chvíli je to takto. Zbytek je samozřejmě na městu Pardubice.“

Sdružení Chráníme stromy chce vědět, nakolik je nutné kácet při úpravě přednádraží

Pardubické občanské sdružení Chráníme stromy chce po městě, aby prověřilo nutnost kácení stromů při úpravě přednádraží.

Zastupitelé dali projektu zelenou tím, že uvolnili z městské kasy 63 milionů na doplacení celé rekonstrukce. Součástí projektu je ale vykácení některých dřevin.

Miroslav Seiner ze sdružení si myslí, že by bylo možné některé stromy ponechat a vyzval zastupitele k řešení.

„Tyto stromy tady vysadili vaši předchůdci proto, aby sloužily občanům, aby snižovaly prašnost, aby snižovaly dopad exhalací, aby tlumily hluk, aby poskytovaly stín. Tyto stromy tam vysadili jiní lidé a zase pro jiné lidi, takže na vás apeluji, abyste je nenechali pokácet zbytečně, pokud nepřekáží vašim záměrům,“ dodal Seiner.

Dnešní podoba pardubického nádraží

Výzva člena sdružení Chráníme stromy zastupitele oslovila. Náměstek primátorky Martin Bílek si sám uložil prověřit všechny dřeviny v lokalitě přednádraží.

„Já jsem se k tomuto přihlásil usnesením, které on navrhoval a nakonec jsem ho předkládal já. Já s tím nemám problém. Jsem připraven projít každý strom. Pokud najdeme i jeden strom, který nebude nutné odstranit z hlediska celého projektu, tak si myslím, že já v tom nedivím problém. Doufám, že stejná vstřícnost bude i z druhé strany, že pokud k tomuto nedojde, tak se nestane, co se stalo v Tyršových sadech, že něco bráníme za každou cenu,“ říká Bílek.

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: ba
Spustit audio