Pardubické Tyršovy sady mají provozní řád, který nemusíte dodržovat

26. listopad 2015

Pardubické Tyršovy sady začaly žít novým životem. A lidé do nich chodí za každého počasí. Chovat by se tam měli slušně, na což myslí i provozní řád parku. Najdete ho hned na několika místech, má 15 obecných bodů a 9 vyjmenovaných zákazů. Některé ale vůbec nemusíte dodržovat.

Jedním z bodů provozního řádu v Tyršových sadech je zákaz konzumace alkoholu. Na druhé straně ale řád obyvatele vybízí k parkovým piknikům. Nabízí se tak otázka, jestli si například můžete otevřít v parku lahev vína nebo ne.

Alkohol ano nebo ne?

„Jestli má někdo problém s dikcí, že se tam nesmí užívat návykové látky, a dovozuje si z toho, že tam nesmí konzumovat alkohol, tak mi to přijde trochu přehnané. Ten park regulujeme z toho důvodu, aby slušní občané Pardubic si tam mohli v klidu sednout na trávu, otevřít si lahev vína a popít,“ říká o konzumaci alkoholu primátor Martin Charvát z Hnutí ANO.

Strážníci vás za konzumaci alkoholu ale nemohou postihovat. Zákaz totiž nemá žádnou oporu v zákoně. Dopisem na to radnici upozornil David Macháček z Pardubic.

„Když člověk, který se orientuje v právu, zjistí, že tady ten zákaz nemá oporu v zákoně, tak se ptám, co všechno ještě v tom provozním řádu neplatí a co je tam napsané špatně. To má každý obyvatel Pardubic být tak znalý práva, aby dokázal mezi 15 body rozpoznat nesmysly, kterými se řídit nemusí, a potom nějaké příkazy, kterými se řídit má?“, ptá se David Macháček.

Provozní řád Tyršových sadů je dlouhý

Na lyžích ne!

Mezi další zákazy patří například i jízda na lyžích. Podle pardubického primátora tento zákaz chrání parkové trávníky. Podle místního obyvatele Davida Macháčka jde o kuriózní zákaz.

„V Pardubicích sníh napadne opravdu jednou za čas a je to výjimečná záležitost. Vzít si tedy běžky a jet se projet k zámku je spíše společenská událost, stejná jako když se lidi prochází po promenádě. Navíc město samo přiznává, že nebude v zimě cesty udržovat a lidé se musí přizpůsobit pohyb po parku povětrnostním podmínkám. Nechápu tedy, proč se projet na běžkách, kde je dostatečné množství sněhu, někomu může vadit.“

Zastupitel města František Brendl za Pardubáky, který stál čtyři roky u realizace nových Tyršových sadů, považuje provozní řád za nesmyslný. „Těch zákazů je tam na můj vkus už příliš. Už nám tam chybí jenom strážci pořádku v šedých uniformách z minulých dob, kteří budou nadávat dětem, že lezou po stromech. Já bych lidi nepodceňoval, myslím, že jsou schopni se domluvit i bez těchto restriktivních zákazů.“

Místní obyvatel David Macháček tyto zákazy pociťuje jako snahu současného vedení města zregulovat lidem život. „Pořád z toho cítím pro mě tu nejstrašnější věc. Vedení města nevěří lidem v Pardubicích, že jsou schopni žít slušně. A pak dopředu pro nás vymýšlejí kostrbatá omezení, která v konečném důsledku mluví proti sobě.“

Jde to i jinak

V Pardubicích v těchto dnech otevírají ještě jeden park na Dukle. I tam platí provozní řád. Nabádá lidi ke slušnému chování ale úplně jinak. I když v lesoparku určité zákazy platí, obrázkový provozní řád je pojatý lidsky a s vtipem.

On je tak ladný! Vítejte v lesoparku na Dukle
autor: KUB
Spustit audio