Pardubické závodiště: kněz pro koně, lepší zázemí pro diváky i bezpečnější překážky

27. duben 2017

O bezpečnost závodních koní se postará kněz a diváci budou mít jistotu, že jim nepotáhne na nohy. I to jsou věci, které chystá pardubický Dostihový spolek do nové sezóny. Seznam novinek je ale delší.

„Tady se obnovila před dvěma lety taková tradice, že v úvodu Velké pardubické se žehná koním a jezdcům. Já chci svojí přítomností poukázat na dostihový sport z jiného pohledu. Dostihy nejsou jenom hazard a sázky, ale může to být něco víc. Já jsem fascinován tím souzněním jezdce a koně, jak si rozumí,“ řekl Czendlik, který pardubickému závodišti propůjčí tvář.

Ale změní se i čistě praktická věc. Dostihový spolek sníží startovné, poplatek za odhlášení koní ze závodu a společně s magistrátem chystá i podporu pro zahraniční majitele stájí. Cíl je dostat na závodiště co nejvíc lidí.

„Velká pardubická je součást Crystal Cupu a měla by být podpora pro zahraniční účastníky zhruba ve výši tisíc euro na dopravu. Dále je velký zájem města Pardubice, se kterými jsme se dohodli, že by se měli podílet také na podpoře, co se týká dopravy a případného ubytování zahraničních účastníků Velké pardubické,“ vysvětluje ředitel Dostihového spolku Martin Korba.

Nové překážky, méně zranění

Další plán je výměna překážek, které by měly být bezpečnější pro jezdce i pro koně. Od irského výrobce chtějí správci nakoupit šestnáct prvků, cena jedné překážky je kolem tří set tisíc korun.

123. Velká pardubická

„Jsou to překážky, které se nedají tzv. proskakovat, mají skutečně nejmodernější konstrukci. Pokud kůň odmítne poslušnost nebo špatně skočí, tak by nemělo dojít k tomu, že by zalehl jezdce nebo že by se zranil přímo kůň o překážku,“ říká šéf spolku Martin Korba.

Pardubice ještě zaplatily částečnou rekonstrukci stájí a zasklení lóží. To podle náměstka pardubického primátora Jana Řehounka (ANO) spěchalo nejvíc: „Někteří nájemci lóží, kteří za lóži na Velkou pardubickou zaplatí velké peníze, si stěžovali. Poslední dva tři ročníky Velké pardubické byly vždy hodně chladné, takže primárně jsme chtěli dozasklít nejnovější lóži a jdeme takto postupně. Ten areál by ale potřeboval možná 100 milionů korun. Ty v rozpočtu nejsou.“ Ještě letos také město plánuje i novou parkovací plochu za tribunami.

autor: kop
Spustit audio