Pardubický kraj chce koupit část budovy Automatických mlýnů

2. říjen 2017

Pardubický kraj plánuje koupit část Automatických mlýnů. Prostory kulturní památky, kterou postavil slavný český architekt Josef Gočár, chce využít pro expozice Východočeské galerie.

Hejtmanství proto začalo jednat s majitelem objektu Lukášem Smetanou. „Jako rodina jsme dospěli k tomu, že spolupráce s krajem je pro objekt mlýna to nejlepší,“ řekl majitel památky Lukáš Smetana, který objekty koupil s cílem ho zachránit.

Při případném prodeji by šlo o několikapatrovou budovu přímo u řeky, kterou je podle Smetany z hlediska funkce i z hlediska stavební konstrukce dobré využít k jednomu společnému účelu. „Galerie se jeví jako ideální. Zpočátku jsem měl představu spíše dlouhodobého pronájmu, ale pokud se dohodneme na prodeji tohoto domu, chtěl bych si ponechat nějakou možnost ochranné ruky, aby celý projekt dobře dopadl, prohlásil Smetana, který zůstane vlastníkem sila i všech dalších budov.

Objekt Automatických mlýnů rozděluje oblouková brána. Část vlevo od ní by chtěl koupit Pardubický kraj. Silo, které je vpravo od brány si Lukáš Smetana plánuje nechat:

Automatické Mlýny v Pardubicích

„Pro Pardubický kraj je strategické mít budovu pro Východočeskou galerii ve svém vlastnictví, aby nebyla ohrožena budoucnost této instituce a jejích sbírek ani v budoucnu,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Čtěte také

Pardubický kraj chce od stávajícího majitele koupit přibližně polovinu hlavní budovy Automatických mlýnů, kterou by následně bylo možné za pomoci evropských fondů přeměnit na galerii. Záměr koupě budovy Gočárových mlýnů by měli krajští zastupitelé projednat v prosinci.

autoři: KUB , pta
Spustit audio