Pardubický kraj chce školit zdravotníky v Centru biologické ochrany v Těchoníně

Pardubický kraj chce využívat vojenské Centrum biologické ochrany v Těchoníně. Armádní zařízení pro léčbu nakažených pacientů nebezpečnými infekcemi by se totiž brzy mohlo zařadit do sítě zdravotnických zařízení, kde by bylo možné hospitalizovat i civilisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola | Foto: Filip Jandourek

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD tam chce také školit zdravotníky z okolních nemocnic.

„V době, kdy nebude vyhlášena žádná krize, v tom klidovém stavu, by mohla probíhat různá cvičení. Tak, aby zdravotnický personál z civilní části zdravotnictví mohl být vyškolen pro případ nouze a výskytu nebezpečné choroby,“ říká.

Vojenské zařízení je speciálně postavené pro léčbu pacientů s vysoce nakažlivými chorobami jako je SARS nebo ebola. Dnes ho využívá armáda jen pro karanténu svých vojáků, kteří se vracejí ze zahraničních misí.

Teď připravuje pro centrum zdravotnickou certifikaci. Tím by se speciální pracoviště mohlo sloužit nejen vojákům, ale i civilním pacientům a lékařům.

„Tady neexistuje žádné vojenské a civilní biologické ohrožení. Existuje pouze jedno, nevybírá si mezi vojáky a civilním obyvatelstvem,“ konstatuje náčelník generálního štábu Petr Pavel.

„Takže je potřeba, aby systém byl nastaven pro všechny občany, i na vojáky. Tím pádem je zcela logické, že zařízení bude otevřeno pro specialisty z tohoto oboru,“ dodává.

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola | Foto: Filip Jandourek

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme