Pardubický kraj navštívilo o 9 % víc turistů, pořád je ale poslední

9. srpen 2017

Počet turistů v Pardubickém kraji dosáhl v letošním druhém čtvrtletí 122 710. Meziročně se zvýšil o 8,8 procenta. Vzrostl i počet přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních. Region ale navštívilo nejméně turistů v zemi. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Počet domácích turistů meziročně stoupl o 7,8 procenta, zahraničních o 14,8 procenta. O 12,9 procenta na 315.690 vzrostl počet přenocování v hotelích a penzionech. Podobným tempem rostly výsledky cestovního ruchu také v letošním prvním čtvrtletí.

Čtěte také

V prvním pololetí letošního roku přijelo do Pardubického kraje nejvíce zahraničních hostů ze Slovenska, 26,9 procenta ze všech zahraničních turistů. Pětina cizinců pocházela z Německa, 15 procent z Polska. Mezi dalšími následovali hosté z Rakouska a Francie.

Nejsilnější magnety Pardubického kraje

Už v loňském roce došlo v pořadí nejúspěšnějších turistických lákadel kraje k malému zemětřešení. Tradiční památky na čele vystřídalo Peklo v Čertovině u Hlinska. Druhou nejnavštěvovanější atrakcí byl Soubor lidových staveb Vysočina a třetí nejvyšší počet turistů přijel do Litomyšle.

Čtěte také

Podle ČSÚ přibylo návštěv ve všech krajích. Nejvyšší meziroční přírůstek hostů o 23 procent zaznamenal Karlovarský kraj, a to především díky zvýšenému zájmu cizinců o ubytování. Z pohledu tuzemských hostů byly co do příjezdů nejoblíbenější kraje Jihomoravský, Praha a Jihočeský.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio