Pardubický Zámeček volá po záchraně. Oprava bude stát 100 milionů

30. červenec 2016

Pardubický Zámeček je jedním z pietních míst naší republiky a asi nejvýznamnějším v krajském městě. Má za sebou pohnutou historii. Za II. světové války v jeho místnostech vyslýchali a mučili české vlastence. Z jeho dveří vycházeli na nedaleké popraviště obyvatele vypálených Ležáků.

Larischovu vilu má teď v majetku Československá obec legionářská, která chce v těchto místech vybudovat muzeum heydrichiády. Jenže objekt je v dezolátním stavu. Zámeček potřebuje zásadní a nákladnou opravu.

František Bobek z Československé obce legionářské popisuje, jak je na tom objekt v současnosti: „V první řadě jsme se rozhodli, že nějaký provoz bude i přesto, že tady ten stav Zámečku je takový, jaký je. To znamená poměrně špatný. Budeme se ale soustředit i na rekonstrukci Zámečku.“

Havarijní stav a dřevomorka

Podle Františka Bobka je největším problém dřevomorka, protože veškeré stropy, podlahy jsou ze dřeva a dřevěných trámů. Až bude dokončen mykologický průzkum a budou obnažena všechna záhlaví trámů, tak bude jasné, nakolik jsou zasaženy.

Zámeček - Katastrofální stav ve věži Zámečku, rok 2011

Havarijní stav je hlavně ve věži. „Trámy ve zdi uhnily, potom to vlastní vahou propadlo odshora až dolů. Na tento havarijní stav jsme letos dostali peníze od krajského úřadu v částce půl milionu. Loni nám krajský úřad dal čtvrt milionu. Musíme odstraňovat havarijní stavy, je to akutní,“ doplnil František Bobek.

A dodává: „My musíme v rámci té celkové rekonstrukce odstranit parkety, kde budeme tušit, že jsou trámy, tak to zkontrolovat, případně to nějakým způsobem nahradit, nebo zakonzervovat. Potom se tady zase budeme cítit bezpečně.“

Podle prvních odhadů bude stát oprava Larischovy vily 100 milionů korun. Protože není reálné na ni získat evropské dotace, tak Československá obec legionářská doufá, že získá peníze od Pardubického kraje, města Pardubice nebo dotaci od ministerstva kultury a ministerstva obrany.

autor: KUB
Spustit audio