Pardubičtí úředníci se budou stěhovat, radnici čeká velká oprava

5. říjen 2017

Na sklonku roku se úředníci, kteří sídlí v historické radnici v Pardubicích, přestěhují jinam. Sídlo dočasně změní i vedení města. Magistrát totiž nechává opravit zejména dřevěné konstrukce napadené dřevokaznou houbou.

"Bohužel to jinak nejde. Rekonstrukce je rozsáhlá. V některých částech místnosti budou absolutně neobyvatelné, je potřeba udělat místo pro stavební firmu, aby mohla skončit v co nejkratším termínu," řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

Opravy budou trvat půl roku

Úředníci se budou do jiných budov, například ve Štrossově ulici, stěhovat v listopadu, vedení města v první polovině prosince. V lednu začnou samotné práce a v polovině roku mají být hotové. Budou stát kolem 55 milionů korun bez DPH. O změnách působiště jednotlivých agend bude včas informovovat tiskové oddělení magistrátu.

Vedení města bude sídlit v budově Rozvojového fondu Pardubice na třídě Míru, uvedla náměstkyně. "Radnice potřebuje opravu urgentně. V historickém sále je propad podlahy o deset centimetrů, což signalizuje rozpadlé konstrukční vrstvy. Je kompletně dožilá elektroinstalace," uvedla Dvořáčková.

Staré je i vodovodní potrubí, úředníci vodu používají jen na mytí hrnků a talířků, vodu na pití si stáčejí z barelů. Podle náměstkyně je sporné, zda je voda z kohoutku vhodná k pití. "Používáme barelovou vodu, což je plýtvání," řekla Dvořáčková.

Myš narušila jednání rady

Mezi trámy žijí i hlodavci, jedna myš v pondělí narušila jednání městské rady. Chytil ji radní, bývalý hokejový brankář Dušan Salfický. "Živou myš jsme honili v jednací místnosti, brankář Salfický se ukázal jako dobrý brankář a chytil ji živou," uvedla Dvořáčková.

Dřevokazné houby nezastavilo ošetření dřevěných konstrukcí při opravě radnice v 90. letech minulého století. Novorenesanční radniční komplex pochází z konce 19. století a vznikl na místě tří barokních domů. Radnici navrhl architekt Jan Wejrych. Stavbu v zadním traktu zdobí sgrafita zpodobňující hudbu či tanec podle předlohy Mikoláše Alše, na průčelí jsou medailony českých králů a mezi okny v druhém patře alegorie ctností.

zdroj: ČTK
Spustit audio