Parkoviště zdarma za pardubickým lihovarem zřejmě skončí

26. září 2017

Parkování za pardubickým lihovarem u nádraží zřejmě příští rok v lednu skončí. Radnice dostala výpověď z nájmu. Město si přitom plochu pronajalo před třemi lety, aby umožnilo řidičům nechat svá auta bezplatně v místě mezi vlakovým a autobusovým nádražím.

U nádraží totiž nebylo prakticky kde zaparkovat. A objevil se i problém se stáním u sousedního supermarketu Albert. Tam hrozilo, že majitel své parkovitě zpoplatní. Přesněji, zákazníci měli mít stání zadarmo, všichni ostatní měli platit. Argumentem pro zpoplatnění bylo to, že někteří majitelé aut blokují celé dny parkovací místa a nakupující nemají kam svůj vůz postavit.

Čtěte také

Několik dní na začátku letošního roku dokonce byly u parkovitě závory, která byla na noc zavřená. Na to ale majitel neměl právo, celé parkoviště je totiž vedené jako veřejná účelová komunikace, na kterou má mít přistup kdokoliv a kdykoliv.

03039865.jpeg

Řidiči si na parkoviště za lihovarem rychle zvykli a využívají ho. Město teď dostalo výpověď, protože bývalý lihovar změnil majitele. Informaci potvrdila náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO) s tím, že ona sama neví, co by tam místo parkoviště mělo být. Do konce ledna musí město parkoviště přestat využívat, takže řidiči přijdou o 400 parkovacích míst, která byla zadarmo. Dodejme, že radnice za pronájem platila 90 tisíc korun měsíčně.

Kde zaparkovat?

Podle náměstkyně Dvořáčkové by mohli lidé místo najít jednak u zmíněného supermarketu Albert, protože tam parkování zpoplatněné není, je tam víc než 400 míst. V příštích letech pak radnice plánuje další parkování. U sídliště Dukla má v souvislosti se stavbou lávky přes kolejiště vzniknout terminál jih a součástí tohoto projektu jsou nová parkovací místa.

Čtěte také

Parkovací dům má být i v centru města u letního stadionu. Přímo u nádraží je navíc nově možnost zastavit na nezbytně nutnou dobu na parkovišti kiss and ride, které je určené pro naložení a vyložení zavazadel nebo cestujících.

Do ledna je ještě možné na parkovišti za bývalým lihovarem parkovat:

autor: ba
Spustit audio