Písníky jsou jistota, na Seči už se nevykoupete

15. srpen 2017

Tropické teploty v červenci přírodním koupalištím v Pardubickém kraji neprospěly. I v druhé polovině prázdnin sice některá místa nabízejí pro plavce bezvadné podmínky, například sečská přehrada je na tom ale čím dál hůř. Ještě horší výsledky měly testy vody v Rosničce na Svitavsku.

V Rosničce hygienici už sedmnáctého července vyhlásili zákaz koupání a ani po posledních testech se nic nezměnilo. Voda je plná sinic a vodního květu, průhlednost je jen asi 30 centimetrů a pořád platí, že by do ní lidé vůbec chodit neměli, protože hrozí zdravotní komplikace.

Čtěte také

Město Svitavy ale plánuje zlepšit její kvalitu. Vznikne proto analýza a návrh, jak zlepšení docílit, studie bude hotová do konce tohoto roku. V rybníku se totiž dá koupat jen na začátku sezony, pak se v něm pravidelně přemnoží sinice a koupání není možné.

Zhoršenou kvalitu vody má ještě rybník Hluboký u Holic, tam ale koupání možné je, platí ale doporučení, aby se lidé po koupání osprchovali.

Loďky na břehu přehrady Seč

V písnících je voda pořád čistá

Velmi dobře jsou na tom písníky nedaleko Pardubic - Mělice, Oplatil nebo opatovický písník. Potvrzují to jak testy hygienické stanice, tak pozorování nezávislého ekologa Jiřího Klicpery. Průhlednost vody tam je kolem tří metrů a vzorky vykazují jen velmi malé množství mikroorganismů, takže tam jsou podmínky pro plavce skutečně ideální.

Seči se raději vyhněte

Voda v sečské přehradě zůstává stále znečištěná. Převažují v ní sinice, které můžou být pro člověka nebezpečné, a to zejména pro děti, těhotné ženy, alergiky a lidi s oslabeným imunitním systémem. Hygienici neočekávají zlepšení ani v dalších dnech. Všechno záleží na počasí. Nepříznivá je i zpráva z Povodí Labe, která potvrzuje postupné zhoršení kvality vody v přehradách. I když zaprší, do nádrží moc vody nepřitéká a žádné výrazné zlepšení vodohospodáři nečekají ani v dalších dnech.

autor: KUB
Spustit audio