Plavci v Moravské Třebové si v krytém bazénu už nezaplavou

23. říjen 2017

Moravská Třebová je v těchto dnech bez krytého plaveckého bazénu. Je to přitom jediné sportoviště svého druhu ve městě, teď už si v něm ale nezaplavou ani děti z místních škol, ani sportovci. Radnice ho totiž nechala uzavřít.

„My jsme k tomu rozhodnutí dospěli na základě statického posudku, který jsme si nechali zpracovat a ve kterém je konstatováno závažné narušení železobetonových konstrukcí v objektu bazénu,“ říká k uzavření areálu místostarosta Václav Mačát.

K opravě bazénu mělo dojít už letos, zatím ale práce nezačaly. „Chtěli jsme využít dotace z Ministerstva školství, ale výzvu, která byla na tuto dotaci vydána, nelze použít na rekonstrukci školního bazénu. Proto nebudeme na další výzvu čekat a zahájíme okamžitě rekonstrukci, vysvětluje místostarosta, proč byly práce odloženy.“

Školy hledají volné bazény

Výuka plavání pro děti ze základních škol je proto přerušená a školy hledají jiné bazény v okolí, kde by děti mohly ve výuce pokračovat. „Co se týče Základní školy Palackého, tak tam žáci chodí velmi často plavat a mají splněný normativ, kterého musí dosáhnout, ale stejně to narušuje činnost všech kroužků,“ doplnil Václav Mačát.

Železobetonová konstrukce je v havarijním stavu

Povinnou výuku žáků v plavání musí zajistit i Základní škola Kostelní. „Obvolávali jsme bazény v okolních městech, zatím jsme v jednání s plaveckou školou v Mohelnici, čekáme, jestli pro nás najdou skulinku,“ říká zástupce ředitele Martin Krejčí.

„Zahájíme rekonstrukci bazénu prakticky okamžitě, ale musíme jako první krok provést výběrové řízení na dodavatele, a to myslím že by mohlo být hotové ještě v letošním roce, tak abychom na jaře příštího roku mohli rekonstrukci provést s cílovým termínem od září příštího roku, tedy od začátku příštího školního roku aby byl v provozu,“ přibližuje plán na rekonstrukci Václav Mačát.

Oprava krytého bazénu na Základní škole Palackého bude stát zhruba 25 milionů.

autor: PAV
Spustit audio