Po 15 letech konečně cyklostezka spojila Nemošice a Ostřešany

26. srpen 2015

Mezi Ostřešany a Nemošicemi na Pardubicku začala fungovat nová cyklostezka. Její příprava trvala kvůli neshodám s majiteli pozemků dlouhých patnáct let, samotná stavba dva měsíce.

Sedm set metrů, pět milionů korun. To je nová cyklostezka mezi Nemošicemi a Ostřešany na Pardubicku v číslech. Po frekventované silnici do Pardubic byla jízda na kole dost riskantní.

Obce se snažily dopravní problém vyřešit několik let, narážely ale na nesouhlas majitelů potřebných pozemků. Výsledek sice není ideální, ale jak se dozvěděl redaktor Josef Kopecký, lepší aspoň nějaká cyklostezka, než vůbec žádná.„Je to lepší než po silnici, bezpečnější. Je to úzké, ale je stále lepší než jezdit po té silnici,“ říká jeden z prvních cyklistů, kerý stezku vyzkoušel.

15 let čekání

Starosta Ostřešan Josef Vodrážka prozradil, že příprava cyklostezky zabrala patnáct let. To je hodně času, starostí a komplikací.

„Veškeré komplikace byly v podstatě s majiteli dotčených pozemků. Původně měla jít stezka po druhé straně, měla být širší. Tady ta varianta je kompromisní řešení, ale jsme za ni moc rádi, protože se uleví cyklistům, kteří to mohou využívat,“ říká Vodrážka.

Při stavbě nebylo kam dál jít, toto je maximální šíře. „Omezující je ten horkovod, který zde vede podél silnici třetí třídy,“ doplňuje Vodrážka.

Napojení na Pardubice snad za dva roky

700metrový úsek je ale teprve začátek. Do budoucna by se měli cyklisté dostat až přímo do Pardubic.

„Tady teď, když dojedete na konec stezky, musíme zajistit přechod na druhou stranu, protože po této straně už by nešlo pokračovat. Chceme se dostat od truhlárny po kraji Nemošic podél náhonu. Využijeme klidné ulice v Nemošicích. Tam už ta návaznost je,“ říká starosta 4. pardubického obvodu Petr Heřmanský.

A dodává: „Teď jsem zrovna jednal na městě, takže bude to v přípravě. Chceme ty pozemky prověřit, aby ta schůdnost byla jednoznačná, aby to nedopadlo jako tady, že jsme plánovali něco na jedné straně a museli jsme jít na druhou. Tam to vypadá ale lépe, protože jsme už dopředu některé pozemky směnili. Myslím si, že tam by problém už neměl nastat.“

V ideálním případě se cyklostezky propojí do dvou let.

autor: kop
Spustit audio