Po úterní průtrži postrádá ZOO Dvůr Králové několik menších antilop. A žádá občany o spolupráci

25. květen 2016

Z Afrického safari ZOO Dvůr Králové v úterý večer uniklo několik vodušek červených. Za útěkem stojí prudká průtrž mračen, která poničila část oplocení safari. Antilopy se zatím zdržují v okolí ZOO.

„Z padesátičlenného stáda vodušek červených nám jich necelá desítka odešla včera večer vzniklým otvorem v plotě mimo areál safari na okolní pole. Ostatní zvířata zůstala uvnitř. Uniklé vodušky se zatím drží pohromadě v blízkosti areálu,“ říká zoolog Luděk Čulík.


„Pracovníci zoo podnikají v současné době nezbytné kroky, aby dostali zvířata zpět domů. V případě, že by se vodušky vzdálily od areálu, prosíme každého, kdo by je zahlédl, aby se ozval na telefonní číslo zoologa Luďka Čulíka +420 608 143 007. Děkujeme všem,“ žádá o spolupráci obyvatele okolních obcí ředitel zoo Přemysl Rabas.

Příčinou poškození oplocení safari je průtrž mračen, která v úterý 24. května zasáhla téměř celou ČR. Prudký příval vody vyplavil z pole nad areálem safari velké množství bahna. Masa následně provalila dva betonové bloky, které jsou součástí hrazení.

„Už se nám podařilo šest jedinců zahnat zpátky do safari, ale ještě několik se nám pohybuje v blízkém okolí,“ říká Andrea Jiroušová z královédvorské ZOO.

„Podle posledních zpráv mají další jedince také na dohled, takže věříme, že bez jakýchkoli uspávacích technik se nám je podaří během dneška dostat zpátky do safari,“ uvedla.

Voduška červená - je středně velký antilopa, jejíž kohoutková výška se pohybuje okolo 90-100 cm, tělo je dlouhé 1,3-2,4 m.

Dosahuje hmotnosti 70 - 110 kg.

Srst je kratší, rezavě hnědá, na bocích světlejší. Hruď a břicho jsou bíle zbarveny.

Štíhlé nohy jsou z přední strany černé a z vnitřní bílé. Uniklí jedinci jsou samičky, které na rozdíl od samců nemají žádné rohy.

ZOO Dvůr Králové - voduška červená
autoři: Simona Jiřičková , Andrea Jiroušová
Spustit audio