Policie pomůže zkrotit nápor turistů na Dolní Moravě

24. červenec 2017

Dolní Morava patří se skiareálem a Stezkou v oblacích už několik let mezi nejvyhledávanější cíle v Pardubickém kraji. Pro obec v podhůří Králického Sněžníku ale turistický boom znamená i určité problémy. Proto v místě vznikne nová služebna Policie ČR.

Množství turistů v oblasti roste rychleji, než se stíhá obec rozvíjet. Po jednání zástupců radnice, kraje a policie vzešel návrh, aby v místě byla vybudovaná nová policejní služebna, konkrétně pobočka obvodního oddělení z nedalekých Králík. Za úkol bude mít obyvatelům ale i turistům zajistil určitý komfort při podávání stížností na jakékoliv protiprávní jednání.

„Protože je tady zvýšený pohyb lidí, tak jde hlavně o bezpečnost ať už z hlediska krádeží, ale i případný útok na větší skupinu lidí,“ přibližuje starosta Richard Novák z KDU-ČSL.

Čtěte také

Větší množství turistů znamená i zvýšený provoz automobilů, což je další důvod ke zřízení nové policejní služebny. Podél hlavní a v podstatě jediné větší silnice v obci nejsou chodníky ani cyklostezky, a to je také problém. Řidiči parkují, kde nemají, říká orlickoústecká policejní mluvčí Lenka Vilímková: „Policisté v této lokalitě budou mimo jiné kontrolovat dodržování zákona o silničním provozu včetně kontrol parkování vozidel v místech, kde je to dopravními značkami zakázáno.“

Stezka v oblacích na Dolní Moravě

Nicméně radnice už výstavbu cyklostezky podle starosty Richarda Nováka řeší: „Obec plánuje cyklostezku, která bude pro smíšený provoz cyklistů i chodců podél hlavní komunikace, což v tuto chvíli chybí. Řeší se majetkoprávní věci, aby se cyklostezka mohla vybudovat.“

Policie v hasičské zbrojnici

Zatím se připravuje provizorní služebna, kde mají policisté působit několik let, a to v budově současné hasičské zbrojnice. I tak ale v provozu bude nejdříve od podzimu letošního roku. Na zimní část sezóny ale bude všechno už připravené. Do budoucna pak obec Dolní Morava plánuje postavit nový polyfunkční dům, ve kterém by byla samoobsluha, informační centrum a zároveň by tam mohla být i nová služebna policie.

autor: zen
Spustit audio