Policie vyšetřuje pád střechy v České Třebové jako ohrožení z nedbalosti. Viníkovi hrozí až 8 let

Policisté vyšetřují pád střechy haly v České Třebové jako obecné ohrožení z nedbalosti. Informaci Zpravodajskému webu Českého rozhlasu potvrdila mluvčí orlickoústecké policie. Viníkovi hrozí až osm let vězení. Rozbořená sportovní hala zůstává zajištěná policejními páskami. Vyšetřovatelé také dál zkoumají příčinu zřícení střechy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V době havárie se v budově konal turnaj florbalistů. Nikdo nebyl zraněn.

V době havárie se v budově konal turnaj florbalistů. Nikdo nebyl zraněn. | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

„Případ jsme kvalifikovali pro přečin obecné ohrožení z nedbalosti s trestní sazbou až osm let," potvrdila Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková.

Hala v České Třebové je obehnaná policejními páskami, do prostoru tělocvičny ani jejího okolí se kromě vyšetřovatelů nikdo nedostane. Místo také policisté stále hlídají.

Sportovní halu má prohlédnout statik, kterého si najalo hejtmanství Pardubického kraje. Nebude zkoumat, proč se strop zřítil, ale spíš to, jestli střecha vůbec ještě půjde opravit. „Dnes a v následujících dnech budou probíhat v rámci ohlední místa činu odklízecí práce tak, aby se statik mohl dostat k poničeným částem budovy,“ doplnila Vilímková.

Zároveň prozkoumá, v jakém je celá stavba stavu. Nejde totiž jen o zřícenou střechu, nikdo zatím neví, v jakém stavu jsou například nosné zdi nebo základy. Odklízení trosek by mohlo začít příští týden. Záleží na tom, kdy policie tělocvičnu předá zpět kraji.

Hejtman Martin Netolický z ČSSD už avizoval, že pokud se podaří najít viníka, tak bude požadovat, aby škodu uhradil a zaplatil opravu. Ředitel stavební firmy řekl, že jeho společnost je na případné následky pojištěná.

Zborcený strop v pondělí prohlédl nový soudní znalec. Policisté ho vyměnili kvůli možné podjatosti. Původně stanovený znalec mohl být nějakým způsobem spojen se stavební firmou, která halu budovala, nebo s projekční kanceláří.

Sportovní hala v České Třebové | Foto: Josef Kopecký

Konstrukce se zřítila večer během florbalového turnaje, všem osmi desítkám lidí se podařilo utéct, dva z nich se na útěku lehce zranili.

Halu stavěla stavební firma Profistav Litomyšl. Podle projektanta stavby Tomáše Friše není jasné, proč se střecha zřítila. Konstrukce byla udělaná z dřevěných vazníků, což je podle něj běžný způsob výstavby.

Znalec o hale v České Třebové: Pochybuji, že by šlo o chybu projektanta

Číst článek

Na střeše haly leželo před zřícením střechy zhruba 25 centimetrů sněhu, Friš se nedomnívá, že by to byla příčina neštěstí. Policie už zahájila kvůli zřícení střechy úkony trestního řízení.

Během stavby se také upravovala projektová dokumentace. Měnil se počet železobetonových pilířů, které stavbu podpírají. Na základě geologického průzkumu byl jeden z projektu odstraněn.

Podle vedoucího odboru investic na krajském úřadu Michala Votřela je to ale běžný postup. Na zřícení stropu podle něj tento krok neměl rozhodně vliv, protože pilíře prý podepírají stavbu jako celek, a ne střechu.

Josef Ženatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme