Pozor, padá kamení! Silnici přes hráz v Křižanovicích zatarasily zábrany

23. srpen 2016

Po hrázi křižanovické přehrady na Chrudimsku neprojedou auta, cyklisté a neprojdou ani chodci. Silnici z obou stran uzavřely železné brány. Kvůli padajícímu kamení zůstane úplně zavřená víc než rok.

Cestu přes hráz využívají řidiči hlavně jako zkratku mezi Nasavrky a Křižanovicemi. To je vzdálenost zhruba 4 kilometry. Objížďka je dvakrát tak dlouhá a vede po úzkých silnicích. Uzavírka hráze je o to citelnější, že je zavřená i cesta z Nasavrk do Hradiště, která dál vede právě do Křižanovic.

Komplikace pro turisty

Velké potíže ale budou mít chodci – turisté se u přehrady dostanou do dopravní pasti, z jedné strany je jezero nádrže, z druhé příkré stěny údolí Krkanka a Peklo. Mohou pokračovat přes Slavickou oboru, ale zajdou si.

Kvůli popraskané skalní stěně nad přístupovou cestou a riziku, že se mnohatunové bloky dají do pohybu, trasa mezi Křižanovicemi a Nasavrky zůstane vyřazená přes rok.

Řidiči pásku nerespektují

Za branou je páska, která ale nestačila. „Auta nám tady běžně projížděla, řidiči nerespektovali zákaz vjezdu a pásku přetrhávali,“ říká hrázný křižanovické přehrady Josef Květenský.

A dodává: „Jediný, kdo by tady mohl něco řešit, je Policie České republiky. Denně projede přes hráz kolem 30 aut i přes zákaz.“

Silnice u křižanovické přehrady je kvůli padajícímu kamení uzavřená

Jiří Škarka z Povodí Labe popisuje, v čem je na hrázi největší problém: „Skalní bloky jsou rozvolněné, prorostlé dřevinami a nálety, nepomáhají ani povětrnostní podmínky. Kořenový systém stromů roztrhává skálu a jednotlivé kameny odpadávají dolů. Je to 15 až 20 metrů.“

A problémem podle něj nejsou pouze uvolněné kameny: „V celé ploše postupně odpadávají kameny, které dopadají až na vozovku.“

Kameny budou hlídat čidla

Silničáři plánují pod skalní stěnu namontovat monitorovací rošt. Jsou to čidla, která budou reagovat na pohyb na svahu. Zjednodušeně: když spadne dolů kámen, technika to pozná a spustí semafory, které budou umístěné na příjezdech na hráz.

Silnice na hrázi bude neprůjezdná až do konce října příštího roku.

autor: kop
Spustit audio