Prach, hluk, zničená silnice. V Čeperce pokládají druhou kolej

14. červenec 2015

Na trati z Pardubic do Hradce Králové vzniká druhé kolejiště. Stavební práce sice běží na plné obrátky, lidé z přilehlých domů moc nadšení nejsou. Třeba v Čeperce na Pardubicku bagry působí hluk, auta víří prach a několikatunové kolosy a návěsy ničí vozovky.

A úklid podle místních vázne. „Legrace je, když po deštích zkrápí a když neprší a je úplně sucho, tak nevyjedou a já je musím urgovat,“ říká starostka Kristina Vosáhlová.

Firma uklízí, ale je třeba ji hlídat

„Ze začátku to bylo hrozné, to jsem nestíhala uklízet doma, co bylo prachu, ale teďka opravdu paní starostka zasáhla, tak uklízí,“ říká paní Hudáčová.

Přímo u železniční zastávky je teď velké staveniště. Jsou tu bagry, nákladní vozy a spousta zeminy.

„Musí uklízet, protože je neustále urguji. Nejhorší jsou situace, když je venku vedro, neprší a ten prach jde lidem do domů, takže si nemůžou otevřít ani okna. Každé dvě hodiny je urguji, aby zkrápěli silnice, protože se v tom nedá dýchat,“ říká starostka.

Hluk a prach ze stavby trápí obyvatele Čeperky na Pardubicku

Asi nejhůř jsou teď na tom lidé, kteří mají domy u železničního přejezdu a zastávky. „Hluku je dost tady a prachu pochopitelně taky, ale věřím, že se snaží. Kropí to, i když jsem slyšela, že je to na popud sousedů. Někdy tady máme zase až moc louží. Musíme to brát, že to vydržíme,“ dodává obyvatelka.

Během jediného dne projede obcí s tisíci obyvateli několik desítek plně naložených nákladních aut. Podle starostky jsou komunikace v dezolátním stavu už v polovině vesnice.

Čtěte také

Podle Správy železniční a dopravní cesty má ale zhotovitel stavebních prací po sobě pravidelně uklízet. „Chápu netrpělivost občanů, kteří bydlí v blízkosti stavby. Chtěl bych jim poděkovat za určitou trpělivost, kterou musí prokázat během rekonstrukce této páteřní železniční trati,“ řekl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Stavební práce na železnici mezi Pardubicemi a Hradcem Králové by měly být hotové ještě letos. Místní doufají, že stavbaři po sobě uklidí a dají do pořádku i poškozené komunikace, ulice nebo chodníky. Správa železniční dopravní cesty ujišťuje, že stavební firma má povinnost uvést chodníky i silnici do původního stavu.

autor: wol
Spustit audio