Pracují všichni. V Českých Lhoticích nezaměstnanost neznají

8. srpen 2017

České Lhotice na Chrudimsku patří mezi obce, kde je nulová nezaměstnanost. Pracuje tam každý, kdo může a musí. Podobných míst je v Pardubickém kraji ještě patnáct. Redaktor Josef Kopecký se od starosty Českých Lhotic Miroslava Komberce dozvěděl, že dobrá čísla můžou být ale i komplikace.

Nezávislý starosta Českých Lhotic Miroslav Komberec úřaduje až po práci. Jezdí do zemědělského družstva v sousední obci. Nezaměstnanost řešit nemusí. „Já jsem pro obec sháněl člověka a už taky jsem měl problém někoho sehnat.“

U největšího zaměstnavatele pracují 4 lidi

Tři malé osady mají dohromady 108 obyvatel. Radomír Antoš mladší na poli obrací seno. Farma jeho otce patří mezi největší zaměstnavatele. Na cestu by jim ale stejně stačilo jedno osobní auto. „Teď tam jsou zaměstnaní čtyři lidé, jejich práce je na poli a přes zimu, mimo sezónu provozujeme ještě paletizační linku, tak pracují ještě tam.“ Jsou to lidé z Českých Lhotic i přilehlých obcí. „Lepší je to i kvůli cestování, a aby se dostali včas do práce.“

O kousek dál se na svahu pasou ovce. Patří Jaroslavu Zdražilovi. „Jsem důchodce, ale jinak se tím živím. Teď momentálně jich mám 35, jinak kolem padesáti a berana. Přes zimu mívám ovcí míň, tak dvacet, na jaře kolem padesáti.“ Za největší problém jeho práce považuje sušení sena, na jednu zimu potřebuje pro svoje ovce tisíc otepí sena.

Nulová nezaměstnanost ale není pro malou vesnici v Železných horách nic neobvyklého. Kdo nesežene práci doma, dojíždí do nejbližších měst.

autor: kop
Spustit audio