Prašný plácek se osvědčil. Za rok by se tam letní kino mohlo vrátit

6. září 2017

Milovníci filmů si v létě přišli na své. Letní kina promítala v Chrudimi, Hlinsku nebo Heřmanově Městci. Promítalo se i v Pardubicích, kde vzniklo letní kino v roce 2006 a od té doby se stalo fenoménem.

Letní kino v Pardubicích promítá už 12. rok, oba prázdninové měsíce, každý den a zdarma. Lidé tak mohli během prázdnin vidět přes 60 filmů nejrůznějších žánrů. Každý den v týdnu patřil stejně jako v předchozích letech jinému typu filmů. Úterky nabízely artové snímky, středy patřily dětem, čtvrtky filmům z produkce HBO a dokumentům, pátky se nesly ve znamení současné tuzemské tvorby, o sobotách viděli diváci oscarové snímky a v neděli se promítaly celosvětově úspěšné filmové hity.

Letní kino na novém místě

Stěhování letního kina bylo takovým evergreenem posledních let. Začalo promítat v Tyršových sadech, pak se ale kvůli rekonstrukci parku muselo kino přesunout do lokality vedle vlakového nádraží, což bylo dál od středu města. Do centra se samozřejmě chtěli promotéři vrátit, nicméně přímo do sadů už to nešlo. Provozovatelé tak po dlouhých jednáních promítání přesunuli do lokality vedle Tyršových sadů, poblíž zdymadla.

Plátno i reproduktory byly letos otočené směrem k řece, takže odpadly problémy s hlukem, navíc je to místo, do kterého je ze všech částí města přibližně stejně daleko. Ten areál zpočátku některým divákům připadal poněkud strohý, ale podařilo se ho zútulnit, dokonce vznikla pláž na beach volejbal. Lidé do kina chodili, a pokud bylo hezky, každý večer přesahovala návštěvnost tisícovku diváků.

Letní kino v Pardubicích

Provoz v letním kině ovlivňovalo i počasí. Během července a srpna museli pořadatelé celkem šestkrát projekci kvůli dešti a větru zrušit, nebo promítat v náhradním termínu. 11. srpna měl na film Jak básníci čekají na zázrak přijet i jeho režisér Dušan Klein. V ten den ale přišla průtrž mračen a déšť kino vyplavil, takže byla zrušena nejen návštěva režiséra, ale i promítání.

Strach v Pardubicích

Letní kino v Pardubicích také navštěvují filmové delegace, většinou přijížděly v pátek, protože tento den se promítaly české filmy. Letošní 12. ročník například zahajoval režisér Jiří Strach, který přijel se svým filmem Anděl páně II. Jinak sem zamířili i producenti, například Čestmír Kopecký, který představil tvorbu mladých filmařů v komedii Všechno bude fajn. Podruhé kino navštívil Miloslav Šmídmajer, který přijel se svým novým filmem Miluju tě modře.

Letošní novinkou letního kina je i jeho expanze do dalších měst - například do Hrochova Týnce a dokonce do dvou míst v Praze - v pražských Žlutých lázních a v zahradách pražského Anežského kláštera se také promítalo.

Provozovatel kina Jan Motyčka by rád pouštěl filmy na stejném místě i příští rok. Místo prý kinu vyhovuje a na plácku, kde dříve stávala jatka, jsou pro letní kino v zemi zabudované například rozvody elektřiny, které by mohly posloužit i v budoucnu.

Když je hezky, do letního kina každý večer přijde přibližně tisíc lidí
autor: KUB
Spustit audio