Před 5 lety zabil výbuch v pardubické Explosii 4 lidi. Firma zvýšila bezpečnostní opatření

Přesně před pěti lety časně ráno otřásla Pardubicemi exploze. V chemičce Explosia vybuchla při výrobě dynamitová trhavina Perunit. Nehoda zabila čtyři lidi, dalších devět zaměstnanců utrpělo lehká zranění. Firmě vznikla škoda přes 66 milionů korun. Následně zvýšila bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřování stále pokračuje

Vyšetřování stále pokračuje | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Starostové okolních obcí dostali 10 minut po výbuchu SMS zprávu, že došlo k provozní nehodě. Nevěděli ale, co přesně to pro lidi znamená. „Informace jsme lovili, jak se dalo – z éteru, z televize,“ popsal starosta Rybitví Radim Voltr.

V tu chvíli už byli na místě výbuchu podnikoví i krajští hasiči, lékaři záchranky a policisté. Podle jejich bývalého ředitele Radka Malíře měli mimo jiné za úkol informovat rodiny obětí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnes je to přesně pět let od výbuchu v pardubické Explosii. Tragédii, při které zemřeli čtyři lidé, připomněla Drahomíra Bačkorová

„Bylo zřejmé, že čtyři osoby jsou pohřešovány. Bylo tedy potřebné hovořit s rodinami těchto lidí tak, aby tu informaci získaly z kvalifikovaného zdroje, to znamená od policie,“ vysvětlil.

Následné vyšetřování expertů z Českého báňského úřadu ukázalo, že za výbuch mohla zřejmě technická závada na odstředivce.

Jednoznačně se přesnou příčinu určit nepodařilo, firma přesto dostala milionovou pokutu.

„Na místě jsme se vzdali odvolání. Pro nás byl důležitý fakt, že šetřením Obvodního báňského úřadu nebylo zjištěno, že bychom se dopustili nějakého pochybení, které by bezprostředně zapříčinilo výbuch,“ řekl mluvčí Explosie Jan Simandl.

Firma následně zvýšila bezpečnost. Nainstalovala další kamery, snímače vibrací a zároveň upravila výrobu tak, aby minimalizovala styk zaměstnanců s výbušnými látkami.

Exploze vyděsila hlavně lidi ze Semtína, kteří si ještě pamatují výbuch z roku 1984. „Kdo by se nelekl, když jsem tady zažila ten výbuch,“ řekla obyvatelka.

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme