Před každou hokejovou bitvou se v Pardubicích bojuje o parkovací místa

18. březen 2015

Při každém hokejovém zápase zhoustne v Pardubicích doprava. Do města se totiž sjedou hokejoví fanoušci. Než začnou na ledě bojovat hokejisté, bojují o prostor na zaparkování svého vozidla řidiči.

Hokejoví fanoušci obsadí při zápasech svými auty snad každé volné místo v centru města. Především kolem Tipsport areny je opravdu plno. A tak město přišlo s nápadem, že vytvoří další parkovací místa.

To se ale nelíbí sdružení Město na kole. Zastává totiž názor, že čím víc radnice nabídne parkovacích ploch, tím víc aut do města přijede. „Kdo seje silnice, sklízí auta. Je tomu opravdu tak, že čím víc prostoru těm autům dáme, tím víc ho zaplní. Nefunguje to tak, že by tady jezdila jakási vymezená skupina lidí autem a nikdo další by se k nim nepřidal. Ve chvíli, kdy jim zlepšíte podmínky, tak se další lidé rozhodnou použít auto,“ říká Petr Seiner ze sdružení Město na kole.

Čtěte také

S jeho názorem ale náměstkyně primátora Helena Dvořáčková za ANO nesouhlasí: „Toto tvrzení bych propagovala ve městě, kde se někdy nějaké parkoviště nebo komunikace postaví. Tady v Pardubicích se za posledních dvacet let nepostavil ani metr komunikace, parkoviště se nějaká udělala, ale není jich taky dvakrát moc.“

Je parkovacích ploch při zápasech dostatek?

Petr Seiner tvrdí, že míst k parkování při hokejových zápasech je dostatek. Jen o nich řidiči nevědí. „Dělal jsem si osobní průzkum a během hokejového zápasu jsem se byl podívat na parkovišti na 17. listopadu a také v parkovacím domě na Karlovině. A zjistil jsem, že potenciál na parkování tam je. Stačí řidiče jenom navést.“

Zástupci ze sdružení Město na kole chtějí, aby radnice zjistila, jak se vůbec lidé na sportovní nebo společenské akce do arény dopravují.

Náměstkyně primátora Helena Dvořáčková tvrdí, že takový výzkum město má. „Generel dopravy tady už zpracován byl. V tuhle chvíli se musíme zabývat nějakým progresivním způsobem parkování. Celá akce začne až v roce 2016, protože si uvědomujeme, že to je jedna z možností, jak řídit dopravu, navíc je to také jeden z dotačních titulů, takže se tím určitě budeme zabývat," říká náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

Parkování u pardubické hokejové arény není jednoduché

Jak parkuje hokejový fanoušek na kole? Těžko

Petr Seiner ze sdružení Město na kole se domnívá, že ne všichni fanoušci se na zápasy dopravují autem. A poukazuje na zcela nedostatečné množství míst pro parkování kol. „Momentálně je okolo arény 35 míst pro kola, kdežto na parkovišti a v přilehlých ulicích je 500 parkovacích míst. To mi připadá jako značný nepoměr.“

Na tuto informaci reagovala náměstkyně primátora Helena Dvořáčková za ANO s podivem: „Zřejmě jsou první, kdo to objevil. Zatím nikdo nikdy neprotestoval proti počtu stojanů na kola. Nikdo neměl zájem tam jich mít víc. Možná by stálo za to, kdyby se sdružení Město na kole trošku víc ozvalo a pak tam může Tipsport arena zřídit víc míst.“

Problém s parkováním v centru závisí ještě na jedné věci. A to, jestli jsou řidiči ochotni ujít pár metrů navíc, když své auto zaparkují na kraji města.

Čtěte také

autor: KUB
Spustit audio