Před nádražím v Přelouči začala razantní proměna

10. říjen 2017

Sen o lepším parkování u vlakového nádraží v Přelouči nabírá konkrétní obrysy. Dělníci právě zahajují přípravné práce na stavbě záchytného parkoviště pro nový přestupní terminál. Stavba jako celek má být hotová příští rok, řidičům ale dočasně zkomplikuje stání právě u železniční stanice.

Dělníci začali u jedné z příjezdových cest k železniční stanici kácet stromy a náletové dřeviny. Je to v místech směrem od stanice k nákladnímu kolejišti, kde by mělo vzniknout nové parkoviště s kapacitou 70 míst.

Pro řidiče to znamená, že tam, kde byli zvyklí parkovat, teď nezaparkují. Zkusit to ale můžou hned u nádražní budovy, kde ale také bývá nedostatek místa, navíc tudy vede vjezd na stavbu. Kolem nádraží auta projedou, značky ale omezují maximální rychlost na 30 km/h.

Bude hůř

Podle starostky Ireny Burešové z ODS před zahájením stavby nebyla situace u nádraží s parkováním růžová, stavba to zkomplikuje ještě víc. Burešová tvrdí, že to bude až na jaře, kdy se začne opravovat prostor před železniční stanicí, kde budou vznikat nové autobusové zastávky včetně nové točny, chodníky, silnice apod., takže přístup k vlakovému nádraží budou mít ztížený i chodci.

Vjezd na budoucí parkoviště u nádraží v Přelouči

V létě má být hotovo

Stavbaři oficiálně začali 4. září, následně ještě podle radnice čekali na razítko od Českých drah, aby v prostoru budoucího parkoviště mohli začít pracovat. Firma, která vysoutěžila zakázku za 17 milionů korun, má na stavbu 11 měsíců. To znamená, že v létě příštího roku by mělo být hotovo. Asi ze dvou třetin pokryje veškeré náklady evropská dotace z programu na rozvoj tzv. hradubicko-pardubické aglomerace.

Před nádražím momentálně firma připravuje inženýrské sítě
autor: wol
Spustit audio