Před osmi lety odstartovala z pardubického letiště první pravidelná linka do Moskvy

23. leden 2015

Před osmi lety začala létat z Pardubic pravidelná linka do Moskvy, do té doby se na ruské turisty zaměřovalo jen letiště v Karlových Varech. A cestující sem velmi brzy našli cestu, hlavně střední třída, která byla ochotnější víc utrácet než například český turista.

Vrchol nastal před dvěma lety, kdy se počet pasažérů přiblížil číslu 200 tisíc, pak ale přišla ekonomická i politická krize a s ní i propad. Přesto pardubické letiště své zaměření na východ neopouští.

Provozní ředitel letiště Vít Málek si pravděpodobně pamatuje ještě ten první odlet pravidelné linky do Moskvy:

„Pamatuji. Už jsem působil u společnosti v té době, než začala létat společnost Transaero, která povýšila pravidelné chartery do té doby létané mezi Moskvou a Pardubicemi na pravidelnou linku. V podstatě veškerá letová činnost na této lince byla tou formou charterů provozovanou pro ruské cestovní kanceláře, které do České republiky přivážely své klienty.“

Čtěte také

Letiště se podle Málka začalo orientovat na Rusko, protože nabídka letů do Ruska nebyla tak naplněna. Jiná regionální letiště, vyjma Karlových Varů, se v té době vůbec na Rusko neorientovala. Tam viděli příležitost na trhu.

Letiště Pardubice - Vzhůru do Ruska!

„Hledání klientů bylo složité. Pamatuji si, kdy ředitel společnosti tehdy pan Andrlík v podstatě obcházel jednotlivé cestovní kanceláře a nabízel letiště jako produkt pro jejich přepravu cestujících. Zlomilo se to v roce 2003, kdy byl skok v nárůstu počtu odbavených cestujících z nějakých šesti tisíc na 28 tisíc,“ říká Málek a dodává:

„To bylo právě tím, že Rusové v hojné míře začali využívat letiště právě pro lety mezi Moskvou a Českou republikou.“

Ruská klientela je méně náročná na služby při odbavování cestujících než například cestující z Evropské unie.

Slabý rubl brzdí Rusy v cestování

Teď vám ale klienti právě z Ruska ubyli. Je to pravděpodobně krizí na Ukrajině i nízkým kurzem rublu.

Ředitel Málek přiznává: „Citelné to je. Tak ten pokles je tam meziročně o dvacet procent. Jak jste říkala, je to z těchto dvou důvodů. Tím kurzem rublu se pro cestující ty pobyty daleko zdražily. Ta krize na Ukrajině je ten primární důvod, ale ten sekundární a hlavní pro nás je ten pokles rublu. My jsme to pocítili v podstatě ihned v květnu minulého roku, kdy se krize začala nějakým způsobem rozvíjet.“

Letiště Pardubice - Boeing čeká na povolení k pojezdu na ranvej

Jak to tedy vidíte do budoucna? Hledáte třeba klienty z jiných zemích nebo destinace, nebo si myslíte, že se Rusové opět vrátí?

„Uvidíme, jak se bude krize dál vyvíjet. My jsme nezmínili další důvod, a to jsou sankce Evropské unie vůči Rusku, což je z mého pohledu ten zásadní důvod. Uvidíme, dá se těžko předvídat a hlavně dokdy budou ekonomické sankce vůči Rusku platit.“

autor: ba
Spustit audio