Přemnožení divočáci žijí v blahobytu, na úkor zemědělců

24. leden 2015

Černá zvěř, tedy divočáci, řádí v posledních letech na polích, loukách i pastvinách na Svitavsku. Myslivcům se nedaří udržovat jejich počet v přiměřené výši a divoká prasata hledají potravu, kde se dá, nejčastěji na pastvinách a polích. Zemědělcům tak způsobují nemalé škody.

Zda mohou zemědělci s tím, aby jim divočáci neničili úrodu, něco dělat, upřesnil ředitel svitavské agrární komory Josef Gracias. „Je to velmi složitá situace, protože se už roky snažíme o to, aby se k tomu postavil především stát, protože ta situace ve škodách způsobených zvěří je stavěna mezi zemědělce a myslivce, což jsou oba aktéři, kteří se do toho dostávají nevinně a kteří nemají možnost to ovlivnit a ani nahradit.“

Větší škody dělají divočáci i na polích

„V současné době ty divočáci spíše přebíhají a likvidují pouze louky a pastviny, případně ozimé pšenice, ale horší situace nastane na jaře, kdy se zabydlí v těch porostech kukuřice. I po zasetí kukuřice nám začínají ty porosty likvidovat,“ dodal Gracias.

„Snížit stav černé zvěře v našem okrese je dost problematické,“ říká myslivec a jednatel okresního mysliveckého spolku Josef Češka a dodal, v čem je problém. „Problém je v tom, že se z divočáků stala z původní lesní zvěře zvěř polní. Pro neklid v lese se divočáci stěhují do porostu a prakticky půl roku žijí v blahobytu. Přechází z jedné plodiny do druhé. Začíná to řepkou, přechází to do obilovin, kukuřice, která se sklízí kolikrát až v listopadu. Mají tedy půl roku velice dobrou výživu.“

Řepka olejka - jedna z nejčastěji pěstovaných obilnin v ČR

Situaci by pomohlo, kdy je myslivci více lovili, ale právě způsob života divočáků v polích je pro lov komplikovaný. Kolik vůbec může jeden myslivec odlovit divočáků? „Odlovit jich může, kolik umí. Každý myslivecký spolek má svá pravidla a podle těch se to řídí,“ říká Josef Češka.

„Zemědělci se nemohou pojistit. Stát od toho dává ruce pryč a nechává to na tom, aby se zemědělec domluvil s mysliveckým sdružením. Ty škody se pak rovnají tak nějak přátelsky. To znamená, že zemědělec s těmi sdruženími se rovnají nějakými brigádami nebo drobnými věcmi,“ říká Gracias.

Průměrně ročně odloví myslivci na Svitavsku 3 300 kusů divočáků.

autor: PAV
Spustit audio