Přemnožení mufloni ničí lesy na Chrudimsku

25. březen 2015

Muflonům se v lesích na Chrudimsku daří. Možná až příliš. Přemnožená zvířata dokážou stromy doslova ohoblovat a škody jsou poměrně citelné. Každého asi napadne jednoduché řešení - odstřel zvěře. Jenže tak snadné to zase není.

„Tady bývá i čtyřicetihlavé stádo,“ popisuje svoji zkušenost vedoucí Chráněné krajinné oblasti Železné hory Josef Rusňák. Při výběru místa pro svačinu nejsou zvířata vybíravá, klidně spořádají i kus přírodní rezervace.

„S muflony máme potíže, protože dělají velké škody. Jsou teď v regionu Železných hor přemnožení. Běžně potkáte čtyřicetihlavé stádo. I porost, který je třeba už čtyřicetiletý, dokážou naprosto dramaticky zničit, oloupat. Ty porosty potom uschnou,“ dodává Rusňák.

Odstřel? Jen výjimečně

Řešení v podobě rány z kulovnice asi každého napadne jako první. Jenže úřady mohou odstřel nařídit jen ve výjimečných případech. Vlastníci a nájemci revírů mají poměrně volné ruce. Právě oni prakticky určují, jaká zvěř a v jakém množství po lese pobíhá.

„Státní správa dostane jenom na vědomí schválený plán chovu a lovu zvěře, který si odsouhlasí držitel a uživatel honitby. To je ten, komu ta honitba patří, kdo tam hospodaří. Jenom v případech, kde jsou nějaké neshody, může vstoupit stanovením mimořádného lovu,“ vysvětluje Zdeněk Janoušek z odboru životního prostředí krajského úřadu v Pardubicích.

A je to ještě složitější. Pokud budou s odstřelem souhlasit myslivci v jednom revíru, neznamená to skoro nic. Zvířata se jednoduše přestěhují o kus dál.

Čtěte také

„Protože když střílíte v jedné honitbě, tak ta zvěř přeběhne do druhé. Musí se to řešit plošně a se všemi myslivci. Všichni musí být za jedno,“ říká Josef Rusňák.

Dohoda je ale složitá. Ve hře jsou totiž kromě ochránců přírody a mysliveckých spolků také ještě Lesy ČR jako vlastník největší části honiteb nebo zemědělci.

Zdeněk Janoušek vidí řešení v zakládání oblastí chovu. Jsou to dobrovolné svazky, kde se sousedé domluví, co je potřeba pohlídat a reagují rychleji.

„V oblasti patnácti dvaceti honiteb se stanoví potom reálný počet zvěře, která v tom území asi žije. Stanoví se počet zvěře, kterou je potřeba lovem redukovat. Lze tam zasáhnout podstatně lepším způsobem do toho odlovu,“ dodává Janoušek.

Podobné oblasti zatím na území kraje fungují pouze tři – Bouzovsko, Králický Sněžník a Žďárské vrchy. Všechny se zaměřují na chov jelení zvěře.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio